Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne sprovodi nijednu aktivnost na odvajanju i secesiji i spremna je na kvalitetan dugoročan dogovor na bazi Ustava BiH, kao i da će BiH biti uređena ili će u pesrpektivi ostati potpuno nestabilna zemlja.

“Mi poštujemo dejtonski ustav i Dejtonski sporazum, ništa izvan toga ne tražimo. Reforme koje je činila međunarodna zajednica činila je nasiljem i nisu bile u skladu sa Ustavom. Rješenje može da bude dogovor o aranžmanima koj bi mogli da budu održivi i ako toga nema moramo da se samo držimo slova Ustava”, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je dodao da neki u Republici Srpskoj smatraju da im je to nevažno pitanje i da su postali “dio iste galame i treska koji dolazi iz Sarajeva”.

“Opozicija u Republici Srspkoj apsolutno je na poziciji izvršioca radova takvih nastojanja koja idu za tim da Republici Srpskoj još više otežaju situaciju”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da Sarajevo ignoriše stavove Hrvata i Srba.

“Pričaju o nekoj imaginaciji koja se zove građanskam zemlja, što je nemoguće i imaju nekoliko podržavalaca u Evropi i svijetu i tu je i opozicija u Republici Srpskoj”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, s druge strane opozicija i vlast kod Bošnjaka su ujedinjeni.

Dodik je rekao da međunarodni faktor nije progovorio nijednu riječ protiv rezolucije SDA kojom se traži ukidanje entiteta, “a na Milorada Dodika se juriša samo za izgovorenu riječ bez dokumenta”.

“Nijednu aktivnost ne provodimo na odvajanju i secesiji. Kada smo o tome pričali to su bile neke daleke hipotetičke mogućnosti, ako se stvari ne rješavaju. Stvari se ne rješavaju, samo se gomilaju nesporovodive odluke u BiH i čini se stanje potpune nelegitimnosti. Republika Srpska je spremna na kvalitetan dugouročan dogovor na bazi ustava BiH i ako toga nema nismo više spremni da trpimo Ustavni sud”, istakao je Dodik.

On je dodao da ne misli da je sili došao kraj, ali da se mora računati na odlučnost u Republici Srpskoj da brani stečena, napisana prava.

“Mi sada treba da čekamo naivni i blesavi da taj ustavni sud donese odluku da i vode pripadaju BiH pa da nam onda oduzmu hidroelektrane, da nam zabrane eksploataciju šljunka pa da ne možemo da pravimo ni puteve, ne možemo ništa da radimo”, naveo je Dodik.

On je naglasio da se tome suproststavlja i nastaviće to da radim.

“Ne želim nikoga ničim da povrijedim, pogotovo ne fizički. Ja sam isključivo čovjek mira, ali nisam ni spreman da odem odavde i da se osvrnem i da ispadnem glup za narod koji predstavljam i da ga dovedem u zabludu. Zato se borim za njega”, rekao je Dodik.

On je ukazao da nijedna riječ rat, ako to nije odbijanje mogućnosti, nije mogla da se čuje iz Republike Srpske, ali da se to svaki dan masovno čuje iz Sarajeva.

“BiH ili ćemo urediti, ili će u nekoj pesrpektivi ona ostati potpuno nestabilna zemlja”, rekao je Dodik.

Share.