Poslodavci u Srpskoj lani su imali potrebu za zapošljavanjem 15.134 radnika, a sa liste traženih zanimanja nestali su doktori i zidari.

Rezultati su ovo Istraživanja tržišta rada u Republici Srpskoj 2021/2022 koje je sproveo Zavod za zapošljavanje RS, anketirajući 1.100 poslodavaca.

Njihovi odgovori pokazali su da se tražnja za radnicima lani povećala u odnosu na godinu ranije za 14 odsto, a ubjedljivo najtraženiji su radnici bez kvalifikacija.

Potom slijede obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti i pravnici, konobari, profesori matematike, vaspitači i vozači.

– Do značajnijeg smanjenja potražnje došlo je kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Dalje, na listi u 2021. godini nema više doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna u prethodnoj godini – navedeno je u istraživanju.

Među poslodavcima koji su lani primali nove radnike, njih 40 odsto navelo je da su imali problema sa pronalaskom radne snage.

– Najčešći razlozi zbog kojih su poslodavci imali poteškoća prilikom zapošljavanja su nedostatak kadra sa traženim zanimanjem, nedostatak kadra s odgovarajućim radnim iskustvom, stručnim znanjem i vještinama potrebnim za radno mjesto, nezainteresovanost pojedinaca za rad na konkretnom radnom mjestu, te nezadovoljstvo kandidata ponuđenom visinom plate – precizirali su iz Zavoda.

U toku 2021. godine na evidenciju Zavoda prijavljeno je ukupno 43.158 nezaposlenih ili u prosjeku mjesečno 3.597 osoba. Sa biroa je radi zaposlenja svakog mjeseca, u prosjeku, brisano 2.600 osoba.

BEZ POSLA U BIH 370.000 LJUDI

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, krajem prošle godine bilo je evidentirano blizu 70.000 nezaposlenih, što je za 15,8 odsto manje nego godinu ranije. Na evidencijama Federacije BiH bilo je registrovano skoro 300.000 nezaposlenih.

Share.