Za nabavku udžbenika roditelji osnovaca ove godine moraju obezbijediti znatno više novca nego lani, a iako je kupovina na rate u takvoj situaciji spas za kućni budžet, ovih dana tek rijetki posjećuju knjižare jer se nadaju da bi, po uzoru na Banjaluku i Bijeljinu, i lokalne vlasti u njihovim sredinama mogle obezbijediti besplatne knjige za sve đake.

Odlukom Vlade RS svi učenici od prvog do četvrtog razreda u novoj školskoj godini dobiće besplatne udžbenike, za šta će iz republičke kase biti izdvojeno 4,5 miliona KM. Obezbijeđene udžbenike imaće i đaci osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja, kao i dječaci i djevojčice od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u višečlanim porodicama.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, u školskoj 2022/23. godini, na osnovu navedenih kategorija, udžbenici će biti obezbijeđeni za oko 44.600 učenika, dok će Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediti knjige za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za djecu od petog do devetog razreda.

O nabavci knjiga ne treba da brinu ni roditelji osnovaca u Banjaluci i Bijeljini, jer će taj trošak za preostale razrede ići na račun kasa tih gradova. Sa druge strane, roditelji čija djeca ove godine neće dobiti besplatne udžbenike ovog ljeta u kućnim budžetima moraju izdvojiti od 143 do čak 219 maraka, u zavisnosti od razreda.

  • peti razred – 143
  • šesti razred -206
  • sedmi razred – 189
  • osmi razred – 219
  • deveti razred – 204

*Cijene kompleta udžbenika bez drugog stranog jezika (u KM)

U knjižarama kažu da očekivane “školske groznice” nema. To potvrđuju i u knjižari “Tina” u Gradišci, gdje ističu da je interesovanje za udžbenike znatno lošije nego u istom periodu lani.

– Ne znamo šta je razlog slabije prodaje, da li roditelji čekaju posljednji čas ili zbog sezone godišnjih odmora. Dosta roditelja se žali na cijenu, pa gledaju da nabave većinom polovne udžbenike, a kupe tek poneki novi – rekli su u ovoj gradiškoj knjižari.

U knjižari “Knjižar” u Doboju udžbenike još ne prodaju.

– Nemamo zaliha od lani, a nove nismo nabavljali jer ne znamo da li će se uopšte prodavati. Brojni roditelji se nadaju da će gradske vlasti pronaći novac i finansirati nabavku udžbenika i za đake od petog do devetog razreda – navode u “Knjižaru”.

I u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS kažu da gužve nema ni u njihovim maloprodajnim objektima, te da tek poneki pazare đačke knjige.

– Svi udžbenici još nisu ni dostupni u knjižarama, ali kako koji bude odštampan i preuzet iz štamparije, tako ga distribuišemo u naše knjižare. Za neke udžbenike su nam tek stigla odobrenja i maksimalno se trudimo da ubrzamo proces pripreme i štampe. Prema praksi iz ranijih godina, veća potražnja za udžbenicima kreće polovinom avgusta, a do tada će svi biti na policama knjižarama – kazali su u Zavodu.

Dodali su da su cijene udžbenika za osnovnu školu ove godine uvećane za 30 odsto u odnosu na lani, te da je to povećanje bilo neizbježno zbog poskupljenja repromaterijala i nestabilnog tržišta kada je riječ o nabavci papira za štampu.

– Kako bismo olakšali opremanje učenika za školu, i ove godine roditeljima smo omogućili kupovinu udžbenika na rate. U svim našim knjižarama od 10. maja do 10. avgusta mogli su zaključite ugovore o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate – rekli su u Zavodu.

Po svemu sudeći, za mnoge roditelje biće izazov da spreme đake za školu, jer osim skupljih udžbenika, novac će morati izdvojiti za pribor, ruksake, odjeću, obuću i druge potrepštine.

Izmjene
U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kažu da će osnovce i srednjoškolce u školskoj 2022/23. godini dočekati po 15 novih udžbenika.

– Kada je riječ o osnovnoj školi, novi udžbenici su čitanka, digitalni svijet i moja okolina za drugi razred, te čitanka i radna sveska sa sadržajima srpskog jezika i jezičke kulture, kao i učim latinicu za treći razred. Novi su, između ostalih, i udžbenici matematike i prirode i društva za četvrti razred, te prirode i društva za peti razred. U višim razredima biće sedam novih udžbenika – kazali su u Zavodu.

Share.