Stranačka struja starog političkog lisca i SNSD-ovca Nebojše Radmanovića danas će u Istočnom Sarajevu izvesti javni bunt protiv pojedinih ministara u budućem sazivu Vijeća ministara BiH, samo dva dana uoči zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Kako saznaje Klix.ba gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i državni parlamentarac Miroslav Vujičić, obojica iz SNSD-a, su nezadovoljni određenim rješenjima za ministre u budućem Vijeću ministara BiH, tačnije imenima Nenada Nešića, Staše Košarca i Zorana Tegeltije.

Oni smatraju da SNSD-ov ogranak u Istočnom Sarajevu, ali i istočnom dijelu Republike Srpske, zaslužuje više funkcija nakon izbora te smatraju da su oni zaslužni za Dodikovu pobjedu za predsjednika RS-a i pobjedu Željke Cvijanović u utrci za Predsjedništvo BiH.

Iz tog razloga su ljuti nakon odluke stranačkog šefa da za ministra sigurnosti BiH predloži lidera DNS-a Nenada Nešića, a Stašu Košarca ostavi na istoj funkciji i naredne četiri godine. Nisu najsretniji ni ostankom Zorana Tegeltije.

Ova struja u SNSD-u je navodno mišljenja da su i oni trebali dobiti barem jedno ministarsko mjesto zarad ostvarenih rezultata na terenu.

No, kako saznajemo, to nije jedini razlog. Mnogi u ovoj struji se boje gubitka utjecaja u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su do sada koristili za zapošljavanje bliskih kadrova, pa i najbližih članova porodice. SNSD-ovci bliski Dodiku imaju i bojazan da navedene osobe”šuruju” i sa kadrovima SDS-a.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je zakazana u srijedu u 12 sati. I Radmanović i Vujičić trebaju biti na njoj i glasati za novi saziv Vijeća ministara BiH u suprotnom će pasti u vodu sporazum Osmorke, SNSD-a i HDZ-a da prave vlast na državnom nivou.

Upućeni u unutarstranačke odnose smatraju da će Radmanović sigurno glasati “za”, ali i Vujičić jer niko neće imati toliko hrabrosti da se na taj način suprotstavi Miloradu Dodiku i dovede u pitanje formiranje vlasti. A ono što se trenutno dešava je samo dizanje sopstvene cijene kroz unošenje turbulencija u vlastiti dom.

Share.