U slučaju raspada Rusije posljedice bi bile mnogo dramatičnije i krvavije nego u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu emitovanom na TV kanalu Rosija-1.

“Može se definitivno reći da bismo se osjećali vrlo loše, borili bismo se da preživimo, umjesto da povećavamo natalitet. Tragičan primjer Jugoslavije pokazuje da, u slučaju da smo prošli kroz isto to, a znajući mentalitet našeg naroda i ne samo ruskog, već svih naroda koji žive u Rusiji, sukobi bi bili mnogo opasniji i krvaviji nego u Jugoslaviji”, kazao je Putin, a prenio TAS S.

On je dodao da je tokom devedesetih godina bilo brojnih spoljnih pritisaka na Rusiju, kao i da je tada zemlja izgubila dobar dio svog suvereniteta.

“Bilo je mnogo instrumenata pritisaka, Rusija je bila prilično slaba, zavisila je od raznih finansijskih instrumenata i mehanizama, političkih i unutrašnjih. Može se sa žaljenjem reći da je tada Rusija izgubila veći dio svog suvereniteta”, kazao je Putin.

Putin se prisietio situacije iz 1999. godine kada je bio premijer.

“Što se tiče gubitka suvereniteta, vidio sam to kada sam bio premijer 1999. godine, kada je nakon početka naših borbenih operacija na sjeveru Kavkaza, misija Međunarodnog monetarnog fonda zahtijevala da obustavimo operacije”, otkrio je Putin.

On je dodao da je pitao kakve veze ima MMF sa operacijama na sjeveru Kavkaza, rečeno mu je da će to imati negativan uticaj na ekonomiju.

“Tvrdili smo da smo jačali našu državnost i stoga stvarali mogućnost za efikasniji rad u ekonomskoj sferi, ali su naši argumenti ignornisani”, poručio je Putin.Izvor:
Share.