Posjetom groblja, porodice žrtava juče su obilježile 30 godina od krvavog Nikoljdana, kada je u Jošanici, kod Foče, ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece, a njihov bol i tugu dodatno je uvećala spoznaja da su svih šestorica osumnjičenih, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH, koji su zbog ovog zločina uhapšeni prošle sedmice, pušteni na slobodu.

Štaviše, kako je potvrđeno za “Nezavisne novine”, Tužilaštvo BiH nije zatražilo ni mjere zabrane za osumnjičene.

“Teško mi je. Zatečena sam. Očekivala sam da će im biti određen pritvor. Iako je prošlo 30 godina, sjećanja ne blijede. Ja i dalje vjerujem da će biti podignuta optužnica i da će biti sudskog procesa. Nema mi logike da su oni uhapšeni, da ih puste na slobodu i da ostane na tome. Mislim da se neće to tako završiti. Ne zaslužuju to jošanički mučenici”, kaže za “Nezavisne novine” Dušanka Višnjić Lalović, koja je imala 17 godina kada je preživjela napad i kada su joj ubijeni otac i tetka.

Prije 30 godina Fočaku Slavku Đorđeviću su zločinci zaklali sestru Jelu i njenog muža Vukadina Višnjića. Slavko od tada svaki Nikoljdan provodi u suzama.

“Mnogo je teško, nakon tri decenije tek su počeli da hapse počinioce. Muslimani su znali da 90 odsto mještana Jošanice slavi slavu, da će biti na okupu i tako su se dogovorili na Sadbi dan prije, da opkole i napadnu. Dobili su znak sa Gumništa u pet sati ujutro na Nikoljdan i krenuli u masakr. Sjekli su ljudima uši, lice, ruke, sve…”, prisjeća se Đorđević.

Kaže da je kao medicinar primio sve ubijene u mrtvačnici u fočanskoj bolnici.

“Moju sestru su sa desne strane vrata zaklali, prije toga joj kroz trbuh zabili nož, a zeta su svezali žicom, razbili mu lobanju, šake, a onda su ga sjekli od stopala do pojasa, cijelog ga raskaišili”, priča Đorđević.

Podsjetimo, ukupno šestorica nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Višegradske brigade Armije RBiH uhapšeno je prošle sedmice. Na naš upit, u kojem smo se raspitivali da li su od Suda BiH zatražili neke mjere za osumnjičene, iz Tužilaštva BiH su nam rekli isto što i ranije, a to je da nastavljaju rad na ovom predmetu.

“Postupajući tužilac sa saradnicima i partnerskim policijskim agencijama nastavlja ispitivanje osumnjičenih, saslušanje svjedoka i rad na predmetu u pravcu podizanja optužnice, koja se očekuje uskoro. Uz optužnicu, biće predložene i određene mjere prema osumnjičenima”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Međutim, iz Suda BiH su bili nešto konkretniji.

“U ovom predmetu Tužilaštvo BiH nije podnijelo nikakav prijedlog za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima”, rekli su juče za “Nezavisne novine” iz Suda BiH.

Baš juče se navršilo 30 godina od masakra nad Srbima u fočanskom selu Jošanica i njegovim zaseocima.

Napadači su 19. decembra 1992. godine ušli iz pravca Goražda u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu, dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte – popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti. Uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Žrtve su ubijali na veoma svirep način, često hladnim oružjem. Zločinci su jednom mještaninu motornom testerom odsjekli glavu, a mnoge žrtve su spaljene i izgorjele u svojim kućama. Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina. Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji starac.Izvor:
Share.