Više od 620.500 doza vakcina protiv virusa korona propalo je zbog isteka roka, a u domovima zdravlja u Srpskoj kažu da se ovih dana na prste jedne ruke mogu izbrojati oni koji se vakcinišu, zbog čega su pojedini od Instituta za javno zdravstvo RS zatražili da im obustave isporuku.

Prema podacima Instituta, do kraja marta ove godine prvom dozom u Srpskoj je vakcinisano 330.497, a drugom 319.779 građana, dok je buster primilo njih 88.713.

Naveli su da je do sada rok istekao za 620.504 doze, od kojih se 359.880 odnosi na vakcinu “astra-zeneka”.

– Vakcine kojima je istekao rok trajanja odlažu se prema propisima koji su jasno definisani Pravilnikom o odlaganju farmaceutskog otpada – naveli su u Institutu.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da je interesovanje za vakcinaciju skroz splasnulo.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran rekao je da je epidemiološka situacija u najmlađem gradu Srpske i više nego dobra, te da već danima nema novozaraženih.

– Javi se jedno, dvoje sugrađana sa nekakvim simptomima, ali uglavnom je riječ o prehladi. Na našu žalost, nema interesovanja za vakcinaciju, čak ni za buster dozu. Pojavi se neko kome je eventualno zapelo da primi vakcinu jer treba da putuje, a ostali ništa. Tražio sam od Instituta da nam ne isporučuju vakcine jer i od ovog što imamo dobar dio je pred istekom roka – istakao je Šaran.

* Doze kojima je istekao rok trajanja

  • 359.880 – “astra-zeneka”
  • 76.973 – prva komponenta “sputnjik V”
  • 102.490 – druga komponenta “sputnjik V”
  • 47.220 – “fajzer”
      • 8.163 – “sinovak”
  • 25.781 – “moderna”

Pred istekom roka je i određena količina vakcine “moderna” u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”.

– Prošlog mjeseca bilo je dvadesetak prijavljenih za vakcinaciju i to je stalo. Ne dolaze više ni da prime treću dozu. I kada ih obavijestimo, odgovor je uglavnom da će sačekati jer se epidemiološka situacija smirila. Imali smo dogovor sa Institutom da povlačimo vakcine kada budemo znali koliko tačno imamo zainteresovanih građana. Međutim, neplanirano smo dobili određenu količinu vakcine “moderna”, iskorišteno je svega nekoliko doza, ostale stoje i vjerovatno će im isteći rok – kazao je direktor te zdravstvene ustanove Vladimir Bibić.

Da je imunizacija protiv “kovida” na minimumu potvrđuju i u trebinjskom Domu zdravlja.

– Sporadično ima zainteresovanih za buster dozu, a što se tiče prve doze, to je zaista u padu i uglavnom za nju dođu samo oni kojima prelazak preko granice zavisi od imunizacije – rekla je direktorica tamošnjeg Doma zdravlja Maja Mićunović, naglasivši da epidemiološka situacija ukazuje da je kraj pandemije blizu. Mićunovićeva je naglasila da je oko 60 odsto Trebinjaca primilo buster dozu.

Interesovanje za vakcinaciju splasnulo je i u Bijeljini, kao i u Prijedoru, gdje takođe dolaze građani isključivo po treću dozu.

– Imamo na raspolaganju “fajzer”, “modernu” i “sinofarm” i sve su u roku – rekla je direktorica prijedorskog Doma zdravlja Dijana Đerić.

Zaraženi
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za tri dana virus korona potvrđen je kod 31 osobe od 329 testiranih, a od posljedica zaraze preminulo je šest oboljelih.

– Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 89, i to 30 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a 59 u ostalim bolnicama. Na respiratoru je pet osoba – navedeno je u izvještaju Instituta.Izvor:
Share.