Povodom stupanja na dužnost, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske organizuje prijem u Vladi RS za brojne goste iz javnog, političkog i medijskog života Republike Srpske, ali i Srbije.

Tu su, kako smo uspjeli da vidimo, brojni gradonačelnici i načelnici gradova i opština u Srpskoj i BiH.

Takođe, tu je i Darko Mladić, sin bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kao i Dragan Kalinić, bivši predsjednik Republike Srpske.

Među zvanicama je i Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije.

Na prijem je stigao i partijarh Porfirije, te Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije.

Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije navela je da joj je uvijek zadovoljstvo da bude u Srpskoj, te zbog nastavka saradnje na svim poljima, a prije svega, kako je kazala, hvala građanima na povjerenim mandatima.

“Ovo je prilika da izgradimo dalje odnose, nastavimo naše projekte. Na naše posebne odnose u Srbiji i Republici Srpskoj ostajemo kao i do sada, ali i još jače. Nastavićemo sa iskrenom počitikom čiji je krajnji cilj mir, prosperitet na Balkanu, saradnja naravno sa BiH i prije svega očuvanju interesa srpskog naroda koji je ovdje stub poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla, biće nastavljeni svi projekti, putevi, ali i izgradnja Memorijalnog centra “Donja Gradina”.

“U predsjedniku Srbije Aleksandrru Vučiću imaćete uvijek iskrenog prijatelja. Dok ima Srbija ima i Republika Srpska. A trudićemo se da Srbija ima i dalje. Mile, Željka, Radovane, srećno”, naglasila je Brnabićeva.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, gospodin Porfirije, kazao je da mu je čast što prisustvuje stupanju na dužnost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“U ovim turbulentnim vremenima je izazovno biti na ovoj odgovornoj funkciji. Mir je najveća vrednost, skupocena, bez koje ništa ne može funkcionisati. Ali danas, suočeni smo sa apokalištičnim situacijama kada je u pitanju mir, zato je važno da se za to borimo”, rekao je Porfirije, te dodao da je pogrešno ako neko misli da ovaj mali prostor ne može učestvovati u rješavanju globalnih pitanja.

“Globalni mir, jednim dijelom zavisi od nas. Ali jedinstvo je ako se za to zalažimo i izgrađujemo na mjestu gdje se nalazimo, a ne na samom kraju puta. Zato poručujem gospodine Dodik da treba da se teudite da jedinstvo i mir uspostavljate na mjestu gdje vas je narod izabrao, počevši od porodice, pa do mjesta i teritorije. Želim vam od srca da budete predsjednik svih ljudi u Republici Srpskoj”, istakao je Porfirije.

Dodik se zahvalio svim gostima, uključujući i Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH.

“Hvala svima koji su tu, ali i onima koji nisu tu. Oni znaju sigurno zašto. Hvala svima, treći put sam pred vama”, kazao je Dodik.

Dodao je da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu sigurno veća nego ranije.

Istakao je da je njegov trostruki izbor sigurno veliko očekivanje naroda i ja će raditi na očuvanju Republike Srpske.

“Srpska u svom okviru Dejtona ima svoj okvir i Srbi su ostali ovdje je su dobili svoja prava. Ali isto tako, smatram da su nam neopravdano oduzete 83 funkcije i političkim sredstvima ćemo se truditi da ih vratimo”, istakao je Dodik.

“Biti predsjednik je velika čast. Ovi izbori su bili velika šansa za mnoge druge, ali eto narod je izabrao mene. Ovaj mandat neću dovesti u pitanje. Radićemo sa regionom, i naravno sa EU, jer to je put od koga se sigurno nismo odrekli. Jer to su naša pitanja, mi smo suvereno zaduženi na to. Pozivam međunarodnu zajednicu da prepakuje svoje zahtjeve, kako bi se lakše dogovorili”, rekao je Dodik.

“Želimo EU, ali isto tako protiv smo NATO-a. To ćemo i dalje zastupati”, kazao je Dodik i dodao “vodićemo prije svega računa o sebi, ne vrijeđajući nikoga”.

Kazao je da ima relaksirajući i obećavajući odnos sa otpredsjednicima.

“Želim da odem u njihove lokalne zajednice, da vidimo šta im treba. Ali isto tako, Republika Srpska ne želi ništa što nije njeno. Mi nismo zadovoljni pravosuđem, i nekim drugim pitanjima i trudićemo se da to prevaziđemo na zajedničkom nivou. Zato, moramo da napredujemo na svim nivoima sa svim narodima. Ja ne želim da zaustavim nijedan projekat u FBiH niti želim loše Hrvatima i Bošnjacima. Ali podsećam, da su nama zaustavljeni projekti vrijedni 3 milijarde KM”, rekao je Dodik.

Dodao je da ne želi da se opredjeljuje za sukob u Ukrajini, te da “smo suviše mali za to”.

“Pozivam na mir, saradnju. Samo nemojte dirati Republiku Srpsku, to neću dozvoliti. BIH za mene nije sporna po Dejtonu, dajte mi tu Bosnu. Ali ovu koja se nameće od strane raznih visokih predstavnika mi ne želimo”, istakao je Dodik.

Share.