Srbi iz pojedinih opština u FBiH treba što prije da prijave imovinu u nadležne institucije, jer ako to ne urade u roku, naknadno će morati za sve procedure da izdvoje i do 2.000 maraka.

Predsjednik Odbora za prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH raspisala javni poziv u kojem poziva građane i pravna lica koji imaju nepokretnosti u određenim katastarskim opštinama da im se jave.

– Taj javni poziv odnosi se na Gradačac i katastarske opštine Srnice Donje i Jasenice, u kojima je živjelo 950, odnosno 185 Srba. Takođe, obuhvaćena je i lokalna zajednica Lukavac i to katastarska opština Babice, gdje je bilo 327 pravoslavaca – kazao je “Glasu Srpske” Radanović.

Ističe da su možda najznačajnije tri katastarske opštine u Tomislavgradu i to Lipa, Oplećani i Rašćani, gdje je ukupno živjelo oko 170 Srba.

– To su mala mjesta u Hercegovini u kojima su živjeli pravoslavci jer su na tim područjima uglavnom bili Hrvati – rekao je Radanović.

Naglasio je da se javni poziv odnosi i na dvije katastarske opštine u Srebreniku, i to Potpeć i Tinja, u kojima je bilo 1.630, odnosno 729 Srba.

– Pored toga, javni poziv se odnosi i na katastarsku opštinu Novi Grad u Posavini, gdje je živjelo 1.579 Srba – kazao je Radanović.

On apeluje na sve Srbe iz ovih krajeva da prijave svoju imovinu jer je, kako je naveo, u toku ažuriranje podataka o nekretninama na tim područjima.

– Pozivamo ih da se jave u nadležne katastre i sudove u Federaciji kako bi što prije prijavili svoju imovinu. Oni neće nikoga pozvati lično, nego to rade putem javnog oglasa – rekao je Radanović.
Naglasio je da, ako Srbi ne prijave svoju imovinu i ne jave se u zadatom roku, biće jednostavno izbrisani iz tih mjesta.

– Tako će neko za deset i 15 godina reći da tu Srbi nisu ni živjeli, jer nema podataka o njihovim nekretninama. Sva ta mjesta su bila srpska, ali su bila okružena dominantno hrvatskom i bošnjačkom većinom – istakao je Radanović.

Naglasio je da moraju i da treba na tim prostorima da ostanu tragovi pravoslavlja.

– Moramo da sačuvamo pravoslavni identitet i tamo gdje smo bili manjina. Jer, jedino na taj način niko naknadno neće baratati neistinama i govoriti da na tim područjima nikada nisu živjeli pravoslavci – poručio je Radanović.

Informacije

Đorđe Radanović je rekao da građani mogu sve informacije o prijavi imovine dobiti i na brojeve telefona Odbora za zaštitu i prava Srba u BiH.

– Dostupni smo za pomoć svima. Samo neka što prije prijave svoju imovinu i time stanu u kraj raznim neistinama – naveo je Radanović.Izvor:
Share.