Na početku ove školske godine osnovne škole u Srpskoj pohađala su 84.643 učenika, a deset godina ranije, odnosno na početku 2012/2013. bilo ih je 99.025, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosta matematika pokazuje da je Srpska za deceniju ostala bez 14.382 osnovca, a ako uzmemo da u jednoj učionici, po optimumu, ima 24 đaka, to bi značilo da je prazno ostalo 599 učionica.

Prosvjetni radnici ističu da se na terenu i te kako osjeti smanjen priliv prvačića, a što bi se, naglašavaju, moglo odraziti i na broj potrebnih učitelja i nastavnika.

“Evo, moja škola će izgleda ove godine da padne na dva odjeljenja prvačića. A bilo je i po četiri, pa tri. Ako se nekoliko djece odnekud ne pojavi, sada će pasti na dva odjeljenja”, rekao je za “Nezavisne novine” Milorad Nadaždin, direktor Osnovne škole “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški” Trebinje.

Nadaždin, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine, naglašava da se, definitivno, broj učenika smanjuje iz godine u godinu.

“Generalno, to je ključni problem koji bi trebalo demografski rješavati”, upozorava Nadaždin.

Da problemi postoje, slaže se i Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Ističe da je Sindikat vrlo zabrinut zbog situacije da je sve manji broj upisanih prvačića, a onda kroz godine i učenika u višim razredima u osnovnom obrazovanju, pa potom i srednjem obrazovanju, što se odražava i na visoko obrazovanje.

“Ta činjenica utiče na broj odjeljenja, a to je obračunska mjera Ministarstva prosvjete i kulture za zapošljavanje, odnosno pune norme svih radnika u obrazovanju”, naveo je Gnjatić.

Nesporna je, dodaje, činjenica da učenika ima sve manje, ali, kako dodaje, prosvjetnih radnika ima tačno onoliko koliko zahtijevaju propisi Republike Srpske i nema nijednog koji je tehnološki višak, niti bi smio da bude.

Uvjerava da će se Sindikat sigurno boriti za svako radno mjesto, za svakog kolegu, svakog člana Sindikata, za svaku malu ili veliku školu, da ima status i da svi radnici imaju pune norme i pune plate.

“A nudimo i određena rješenja. Prepoznajemo mnoge nove obaveze u zadnjih nekoliko godina, od rada na elektronskim dnevnicima do rada u uslovima korone. Mnoge nove stvari moramo da radimo i nudimo rješenja nadležnim organima da u normu uđu i druge obaveze koje radnici imaju, a nisu ih imali prije pet, 10 ili 15 godina. To je nesporna činjenica da učitelj, nastavnik ili profesor svoj posao nosi i kući”, rekao je Gnjatić za “Nezavisne novine”.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na početku školske 2022/2023. godine osnovne škole pohađala su, dakle, 84.643 učenika, a što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 890 đaka, ili 1,1 odsto. Na početku tekuće školske godine u Srpskoj je bilo tek 9.206 prvačića.

Share.