Asfaltiranje puteva, izgradnja sportske dvorane, obnova mostova, te ulaganje u vodovodne sisteme samo su neki od projekata koji će u idućem periodu biti finansirani iz budžeta Republike Srpske u mnogim opštinama i gradovima.

U Ministarstvu finansija RS rekli su “Glasu Srpske” da je utvrđena lista projekata koji će biti finansirani sa pozicije javnih investicija, a koje su jedinice lokalne samouprave iskazale kao prioritetne, i to na osnovu poziva ovog ministarstva od 23. juna ove godine.

“Sve opštine kandidovale su projekte u ukupnom iznosu od 60 miliona KM. Forsirali smo vodovode i kanalizaciju, industrijske zone, škole, puteve”, istakla je juče ministarka finansija RS Zora Vidović.

Ona je navela da opštine Han Pijesak i Bileća žele da promijene svoje kandidovane projekte, nakon čega će resorno ministarstvo i njima odobriti određeni iznos za realizaciju.

Naglasila je da je Vlada RS izmijenila odluku o planiranom ulaganju 20 miliona maraka iz javnih investicija u opštinama, pa su sredstva sada uvećana na 27,8 miliona maraka.

Ovaj novac, kako su rekli u Ministarstvu finansija, planiran je za finansiranje i sufinansiranje, između ostalog, izgradnje sportske dvorane u naselju Lauš u Banjaluci, asfaltiranje puta prema naselju Klečak u Berkovićima i izgradnju vodovodnog sistema na lokaciji Žegulja u toj opštini, kao i rekonstrukciju mosta u naselju Dobrun u Višegradu, te izgradnju zgrade za mlade bračne parove u Gacku.

“Novac ide i za izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture u opštinama Vukosavlje, Derventa, Istočni Mostar, Sokolac, Srbac i Foča, te spajanje puta Urije – Rašće Brdo u Kotor Varošu” naveli su u Ministarstvu finansija.

Istakli su da će iz javnih investicija biti finansirani i projekti vodovodne infrastrukture u Kneževu, Sokocu, Palama, Nevesinju i Berkovićima.

“Planirana su i sredstva za nabavku medicinske opreme u Domu zdravlja Kotor Varoš, a novac će biti izdvojen i za adaptaciju predškolske ustanove u opštini Donji Žabar, te sufinansiranje završetka izgradnje Narodnog pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu”, rekli su u ovom ministarstvu.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević kaže da je rekonstrukcija mosta u naselju Dobrun od izuzetne važnosti za mještane tog kraja, ali i za sve koje kao turisti posjete Višegrad.

“U neposrednoj blizini mosta nalazi se manastir Dobrun iz 14. vijeka, koji posjećuje veliki broj turista, a tu je i industrijska zona Dobrun, kao i jedno stambeno naselje, zbog čega smo zaista presrećni što ćemo uskoro imati taj most” istakao je Đurević dodavši da će ta rekonstrukcija koštati 125.000 maraka.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže da u ljetnim mjesecima kapacitet izvorišta “Udbina” nije dovoljan za uredno snabdijevanje vodom stanovništva u Nevesinju. Tada, kako kaže, uključuju vodovod sa jezera Alagovac, međutim, ta voda nije za piće, već samo za tehničku upotrebu.

“Počeli smo izgradnju prečistača pitke vode. Falilo nam je oko 800.000 maraka za završetak svih tih radova i vjerujemo da ćemo sada uz pomoć Vlade do kraja godine sve dovršiti”, istakao je Avdalović.

Lista

Kada je riječ o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija Republike Srpske, u Ministarstvu finansija pojasnili su da su na sjednici Vlade prihvaćene predložene izmjene i dopune ranije donesenih odluka, a koje su sadržavale 30 projekata vrijednih 64,5 miliona, te listu novih projekata koji se finansiraju iz dijela budžetskih sredstava za javne investicije u 2021. godini, i to u iznosu od 30 miliona maraka. To je, kako su naveli, u ukupnom zbiru 94,6 miliona maraka.

Share.