Stižu dobre vijesti za građane Republike Srpske. Od maja povećanje penzija i socijalnih davanja, a od avgusta plata i to za 10 odsto. Planirano je i povećanje davanja realnom sektoru, što će uticati na veća primanja radnika. Sve ovo najavio je srpski član Predsjedništva BiH.

“Idemo sa povećanjem davanja realnom sektoru kako bi oni povećali plate radnicima i mi vjerujemo da ćemo do kraja godine moći da dođemo na 600 evra prosječne plate u Republici Srpskoj što bi bio veliki uspjeh”, rekao je Milorad Dodik.

Povećanje plata i penzija neće biti jedina mjera kojom će se “podebljati” budžeti građana, kaže predsjednica Republike. Ali jeste prioritetna.

“Svakako da to nije jedina mjera koja će se primjenjivati u ovom periodu. S obzirom da vremena jesu teška, da su ove stvari indukovane nekim spoljašnjim krizama, ali mi ne možemo da živimo mimo te krize i kao i svaka ekonomija osjećamo snažne posljedice”, izjavila je Željka Cvijanović.

Povećanje plata mora da se desi, ali mnogo prije avgusta i u većem procentu od ovog koji se trenutno spominje, smatraju iz Saveza sindikata. Upravo o tome posljednjih dana pregovaraju sa Vladom Srpske.

“Pregovore nastavljamo i u njima imamo neka dva pravca, to su povećanje plata radnicima i pitanje toplog obroka za one koji nemaju posebno iskazan na postojeću platu topli obrok, govorim o korisnicima budžeta”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Sve mjere koje se odnose na povećanje plata treba dobro izbalansirati, kako ne bi došlo do nesklada na tržištu, smatraju ekonomisti. Iz udruženja “Swot” kažu da je dodatna pomoć potrebna i poslovnoj zajednici.

“To nije stvar samo povećati platu, to onda morate projektovati povećanje za čitav naredni period koji nije jednokratni. Tako da u tom smislu te mjere treba dobro dimenzionisati, jako je osjetljivo, ali potreba za tim nije uopšte upitna”, rekao je Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista “Swot”.

Potrošačka korpa za februar 2022. godine u Srpskoj je iznosila 2.078 KM. Prosječna neto plata bila je 1.091 KM.

Share.