U Republici Srpskoj benzin i dizel su tokom prošle sedmice poskupjeli dva puta, oba u prosjeku po 5 feninga, što znači da su ova goriva trenutno skuplja za 10 feninga po litru.

Ovo su potvrdili u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, naglasivši da je razlog poskupljenja goriva porast cijene sirove nafte.

– Naglašavaju da se cijene trenutno razlikuju od regije do regije, te da dizel košta 2,79-2,97, a benzin 2,39 do 2,59. – Do poskupljenja je došlo zbog kretanja cijena nafte na svjetskoj berzi, koja je dostigla cijenu od 88 dolara po barelu. Što se tiče snabdjevenosti, za sada nema nikakvih problema u tom pogledu. Do kraja sedmice neće biti dodatnih poskupljenja, a za kasnije se ne zna – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Jovica Vučković.

Podsjetimo, cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu pošto će, prema očekivanjima analitičara, predstavnici OPEK tokom sedmice zadržati dnevnu proizvodnju na trenutnom nivou.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 74 centa ili 0,8 odsto i sada je 85,92 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 61 cent ili 0,8 odsto i iznosi 79,07 dolara po barelu.Izvor:
Share.