Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH biće održana danas u Banjaluci.

Na posebnoj sjednici treba da budu razmatrane informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informacija o pravosudnim institucijama BiH, informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić rekao je ranije da je predloženo da bude objedinjena rasprava o svim tačkama dnevnog reda.

Šulić je naveo da je odobreno obraćanje do 60 minuta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a lideri parlamentarnih političkih stranaka mogli su podnijeti Narodnoj skupštini zahtjev za obraćanje do 10 minuta.

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i SDS-a Dragan Kalinić izjavio je da je posebna sjednica parlamenta Srpske po značaju i istorijskim posljedicama u rangu osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH oktobra 1991. i januarske Skupštine 1992. godine, kada je osnovana Republika Srpska.

“Kao i tada, tako i danas ovi događaji legitimišu i legalizuju decenijsku borbu srpskog naroda u BiH za slobodu, demokratiju, samostalnost i ravnopravnost na ovom vijekovima trusnom političkom području Balkana”, ocijenio je Kalinić u izjavi Srni.

Početak posebne sjednice zakazan je za 12.00 časova.

Share.