Tek što je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio da slijedi kraj dvostrukim funkcijama u javnoj upravi i institucijama u Republici Srpskoj, pojedini izabrani funkcioneri već su se počeli odricati jedne od fotelja, ali isto tako, za određene će ipak biti teško da se odluče gdje će im biti udobnije, pa “presudu” ostavljaju na izbor rukovodstvu partija iz kojih dolaze.

Gdje budem stranci valjao, biću tamo, poručuje za “Nezavisne novine” generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović, koji je ujedno i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Trebinja.

“Podsjetiću vas da sam ja osvojio i mandat za narodnog poslanika u ovom sazivu i da sam se toga odrekao. Zbog toga, i u ovom slučaju ću se sigurno odreći još nečega. Kako partiji bude bolje, tako ću i uraditi”, kaže Petrović.

Istim principom kaže da se vodi i Dragoslav Topić, odbornik SNSD-a u banjalučkoj skupštini i direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci.

“Prvo, ja uopšte ne vidim smisao da se neki sada čude zašto se od njih traži da ostave jednu od dvije funkcije. Gospodin Dodik je to najavio i prije izbora. Meni je zaista svejedno šta će biti sa mnom, radiću kako stranka smatra da je najbolje. Ako bude potrebe, vratiću oba mandata”, navodi Topić.

Međutim, Vlado Đajić, direktor UKC RS i poslanik u Narodnoj skupštini, ne gleda na ovu ideju na isti način.

“Ja sam već četiri godine i direktor i poslanik i uspješno to obavljam. Mislim da je potrebno da se o ovome ozbiljno raspravlja u partiji”, ističe Đajić i poručuje:

“Ja nikada nisam ni želio nijednu od ove dvije funkcije. Ali istovremeno, pitam da li je bilo moralno staviti me na listu, da zavaram građane i uzmem mandat, a tim građanima nije smetalo što sam prethodne četiri godine bio i direktor i poslanik. Dobio sam preko 29.000 ličnih glasova i sada da ustupim mjesto nekome ispod na listi, ko nije dobio podršku birača. Pa, da li bi ih ja prevario? Usput, radim već pet godina na čelu UKC RS, koji je bio propao kad sam ga naslijedio, a sada sam od njega napravio respektabilan klinički centar. Pa, da li ja imam pravo da prekinem to? Mislim da nije ništa crno-bijelo”, jasan je Đajić.

Da stvar tek treba da se sagleda, smatra i Slobodan Stanarević, v.d. direktora “Autoputeva RS” te odbornik Demosa u Skupštini grada Banjaluka.

On za “Nezavisne” navodi da mu nije problem da se odrekne čak i obje funkcije.

“Ja sam za to da se u koaliciji ponude oba mjesta. Pa, neka oni odluče, da ne odlučujem ja šta je bolje. Ako bi mene pitali, ja bih radije ostao u ‘Autoputevima’, ali opet kažem, neka oni vide gdje sam i da li sam potreban. Ali, ono što bih ovdje naglasio jeste da se pri izboru fotelje vidi ko je sposoban za mjesto na koje pretenduje. Isto tako, samo ću ovo reći, druge stranke bliske Dodiku ovo nikada ne bi uradile niti ponudile”, naglašava Stanarević.

Odluku stranke sačekaće i Srđan Todorović, poslanik Socijalističke partije u NS RS, ali i direktor Fonda za zaštitu životne sredine.

“Odricanje jedne funkcije je politika partije za koju se zalažemo. Nemam nekih želja kada je fotelja u pitanju, radiću u najboljem interese građana”, rekao je za “Nezavisne novine” Todorović.

Njegov stav, potvrdio je lider SP-a Petar Đokić, koji je naveo da će Velibor Stanić, novoizabrani poslanik u NS RS ispred SP-a ostati u Skupštini, ali da će se odreći direktorske fotelje u Šumskom gazdinstvu Banjaluka.

Sa druge strane, Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) potvrdio je za “Nezavisne” da će se u korist direktorske fotelje odreći mandata odbornika SNSD-a u Skupštini Trebinja.

Kostadin Vasić, poslanik Ujedinjene Srpske u NSRS i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ RS), kaže da bi radije zadržao mandat u parlamentu.

“Nismo još o tome raspravljali, ali vjerovatno ćemo poštovati te odluke. Moraću biti poslanik, šta ću, šef sam Kluba US”, ističe Vasić.

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac, komentarišući Dodikovu najavu, rekao je da bi to trebalo biti ozakonjeno. Podsjećamo, Banjac je takođe osvojio mandat u NS RS, a ujedno upravlja i “Banjom Mlječanicom”.

Nešto ranije, odluku da se odriče jedne od dvije budžetske plate prvi je najavio odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina i direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Miroslav Milovanović, koji je rekao da vraća mandat odbornika.

Istim stopama ubrzo su pošli i Dražen Vrhovac, koji vraća mandat poslanika u NS RS zbog pozicije direktora IRB RS, te Vojin Mitrović, koji želi da ostane poslanik u parlamentu Srpske, a vratiće mandat ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Share.