Prošle godine zbog prekršaja u saobraćaju oduzeta su 93 automobila, a u ovoj godini, do 15. februara, oduzeto je 21 vozilo, pišu Nezavisne novine.

– Vozila su oduzeta zbog ponavljanja teških prekršaja u saobraćaju, a većinom se radi o licima koja imaju veliki broj neplaćenih novčanih kazni – izjavila je načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP Srpske Mirna Miljanović.

Pripadnici MUP Srpske oduzeli su proteklog vikenda pet vozila vozačima koji imaju neplaćene kazne.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da podržava ovakve aktivnosti policije.

– Ove aktivnosti treba podržati jer uvijek imate određeni broj vozača na koje nikakve kazne ne utiču – ili ih ne plaćaju, ili imaju novca pa ih to ne dotiče. Ali, u najvećoj mjeri ne plaćaju – rekao je Radović.

Govoreći o slučajevima iz Kozarske Dubice i Milića, gdje su vozila oduzeta vozačima koji imaju velike iznose neplaćenih kazni, on je naglasio da se postavlja pitanje kako su oni uopšte uspjeli da naprave toliko prekršaja.

– Do sada se dešavalo da ih policija zaustavi i utvrdi da nemaju vozačku dozvolu, te im napišu prekršajni nalog. Oni i dalje voze bez vozačke i ne plaćaju kaznu, pošto zakon nije davao adekvatne odgovore na tu vrstu izbjegavanja plaćanja kazni. U međuvremenu je zakon koji to reguliše donesen – naveo je Radović.

Nakon oduzimanja, sud donosi odluku o tome da li će automobil biti vraćen vlasniku ili će biti oduzet.

Ako se vlasnik žali na rješenje nadležnog osnovnog suda, po žalbi odlučuje okružni sud, koji u većini slučajeva odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi odluku osnovnog suda.

U takvim slučajevima kada se vozilo oduzme trajno, dodjeljuje se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Ta agencija Vladi upućuje prijedlog o tome šta bi se s tim vozilom trebalo raditi.

Izvori Nezavisnih rekli su da se najčešće takva vozila dalje dodjeljuju na korištenje nekim institucijama pa je tako jedno od njih, primjera radi, dato Crvenom krstu. Ona vozila koja su slabija i starija, odnosno nisu za upotrebu, obično budu uništena.

Share.