Dizel i benzin do dvije i po marke. To su nove cijene goriva u Srpskoj.

ATV
Ista količina novca, ali napokon malo više u rezervoaru. Pedeset maraka je potrebno za dvadesetak litara. Pojefitinjenje se osjeti.

“Pojeftinilo je, istina i za sada je okej. Nadam se da će se još spustiti cijena”, kaže jedan Banjalučanin.

“Po novčaniku je onako…nije baš sjajno. Iskreno ne razumijem to kretanje goriva. Kako dizel pojeftinjuje, benzin poskupljuje”, kaže drugi Banjalučanin.

Zvanična potvrda iz Komore Srpske. Gorivo jeftinije od petnaest do dvadeset feninga. Dizel po litru do dvije marke i četrdeset i pet feninga, a benzin do dva i četredeset devet KM. Sve zbog pada nafte na berzi po barelu. Tu je novi cjenovnik.

“Trenutna cijena je sedamdeset i šest dolara. Ona je u protekle dvije sedmice pala za nekih šest dolara”, kaže portparol Privredne komore Srpske Dejan Rauš.

U narednom periodu može se očekivati prije stabilizacija, nego značajniji pad cijena nafte, kažu nadležni. A pored kontrole cijena, provjerava se i kvalitet, a on nije zadovoljavajući na mnogim pumpama. Za to će naftaši uplatiti 300 hiljada maraka kazni, i to za proteklih sedam mjeseci.

“Uzeto je 1.124 uzorka od čega je nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva utvrđeno da parametri nisu odgovorali propisanim parametrima kvaliteta. Po tom osnovu subjektima kontrole izdata su dvadeset i četiri prekršajna naloga”, rekla je portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Nikolić.

Znaju to i vozači, pa nekad dvaput razmisle gdje sipaju gorivo. Moderna vozila su i osjetljivija na loše derivate, pa se rizik ne isplati.

Ako je za utjehu, samo jedan procenat ispitanih uzoraka odstupa od parametara, kako pojašnjavaju u Inspektoratu. Zaključuju još da se stanje kvaliteta goriva u Srpskoj poboljšava te da samo loše gorivo nije uzrok namjere, nego loše rukovođenje transporta goriva iz rafinerija u cisterne i iz njih u skladišta.

Share.