Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH.

Iz IGK-a su dodali da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

“Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima”, kažu iz IGK-a.

Dodali su da je ovim ukazom Cvijanović, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavnopravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reperkusije na mir i sigurnost ,ne samo u našoj zemlji nego i u regionu i šire.

Nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Share.