Pekari u Srpskoj su protiv ograničenja cijene hljeba, zbog čega su predložili Vladi Republike Srpske da na drugi način pomogne najugroženijim građanima.

Vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i pekara “Manja” Saša Trivić rekao je “Glasu Srpske” kako bi Vlada trebalo da na neki drugi način pomogne ugroženim kategorijama.

– Naši podaci pokazuju i da hljeb ne proizvodimo u nekim posebnim količinama. Mislim da u tom pravcu ne treba ići, jer bi Vlada morala da obezbijedi veliku sumu novca za sufinansiranje. Bolje taj novac podijeliti ugroženim građanima, nego se baviti sufinansiranjem hljeba – naveo je Trivić.

Naglasio je kako čisto sumnja da Vlada može ograničiti cijenu hljeba.

– Ako hoće na silu da rade u tom smislu moraju izdvojiti novac za sufinansiranje. Bolje taj novac dati građanima ili pak podijeliti im brašno pa da sami kod kuće prave hljeb – naglasio je Trivić i dodao da hljeb u Srpskoj košta od od 1,70 pa do 2,10 maraka.

Istog stava su i u Udruženju pekara regije Bijeljina.

– Ne može Vlada da ograniči cijenu hljeba, ako ne uradi to i za brašno i pšenicu. U suštini ako i ograniče jednu vrstu hljeba, pekari će promijeniti gramažu i naziv i zatim formirati drugu cijenu. Ništa se time ne dobija – rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji je i vlasnik pekare “Aleksa”.

I mlinari sumnjaju da će u Srpskoj doći do ograničenja cijene hljeba.

– Ako imaju novca da daju, samo neka izvole. Suludo je ograničavati cijenu hljeba u vrijeme kada cijena pšenice na berzi nekontrolisano raste – naveo je predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Srpski član Predsjedništva RS Milorad Dodik na “Tviteru” je u subotu je napisao da će u Srpskoj biti ograničene cijene hljeba, a juče je naveo da traže model da cijena hljeba ne ode visoko, da se stabilizuje do kraja godine na određenom nivou. Pekari su juče odmah održali i sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ali na tom razgovoru, kako saznajemo, naglasili su da su protiv najave o ograničavanju cijene hljeba.

O sastanku sa pekarima juče se nisu oglasili iz Vlade Srpske, gdje, kako saznajemo, preračunavaju i analiziraju kako da pronađu rješenje o ograničavanju cijene domaćeg hljeba zbog cijena koje enormno rastu.

– Tražimo modalitet koji bi mogao da pokaže neki efekat. Srpska ima više od 4.000 tona pšenice i mislimo putem nekog modaliteta uticati da bar oni koji su najviše opterećeni budu obezbijeđeni, a da svima jednako obezbijedimo određeni kvalitet i gramažu hljeba – rekao je Dodik.

Srbija

Vlada Srbije je donijela uredbu kojom je ograničila cijenu hljeba na šest mjeseci, uz mogućnosti daljeg produženja. Hljeb posavac, od brašna “Tip 500” u Srbiji neće moći da bude skuplji u maloprodaji od 49 dinara, odnosno 80 feninga do kraja godine.

Share.