Afera faslifikovanje. Tako bi ukratko mogla da se opiše situacija u kojoj se, zbog konkursa u Gradskoj upravi Banjaluka, našao PDP. Predsjednik stranke potpisao je potvrde o radnom stažu sa lažnim podacima dvjema djevojkama koje su se prijavile na konkurs u gradskoj upravi. Nikolija Mušić i Milica Stojisavljević su u Kabinet gradonačelnika iz stranačkih prostorija došle čim je Draško Stanivuković preuzeo mandat. A onda je za njihova radna mjesta raspisan konkurs. Jedan od uslova bio je i godina dana radnog iskustva sa visokom stručnom spremom. Ako je suditi po potvrdama na koje je potpis stavio lično Branislav Borenović, Mušićeva i Stojisavljevićeva su takvo radno isksutvo u PDP-u imale.

„Ukupno radno isksutvo na poslovima u struci sa visokom stručnom spremom kod poslodavca sa danom izdavanja ove potvrde iznosi jednu godinu i dva mjeseca.“

Podaci iz Poreske govore drugačije. Mušićeva i Stojisavljevićeva jesu radile u PDP-u, ali sa prijavom na pola radnog vremena i sa srednjom stručnom spremom. Uslove konkursa u Gradskoj upravi, očigledno, nisu ispunile, ali su posao dobile. Na adresu Komisije za žalbe je stigla žalba na izbor Mušićeve i Stojisavljevićeve. Čuo je za to i gradonačelnik Banjaluke. Još od kampanje, Stanivuković bivšoj administraciji spočitava zapošljavanja u upravi i tvrdi da će sa novom sve biti po zakonu i transparentno. Ovaj slučaj ipak ne bi da komentariše jer, kako kaže, ne treba da se bavi pojedinačnim primjerima.

„Da li je za jednu djevojku u kabinetu, za jednu osobu, za jednog radnika, na prvom mjestu ili sedmom mjestu, žalba, u kojoj fazi, mislim da je to baš preduboko da bi gradonačelnik znao te sitnice, kao što kad me pitate da li znam da li jedan kafić ima ili nema dozvolu“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ko i šta zna o faslifikovanim potvrdama Mušićeve i Stojisavljevićeve, inače dobrih poznanica Draška Stanivukovića, da li je Branislav Borenović znao šta potpisuje, i ako jeste, zašto je to uradio? Ta pitanja bi mogla da se čuju i na Sudu. Potpisivanje potvrda sa netačnim podacima je krivično djelo. U drugom entitetu je, zbog sličnih situacija bilo i zatvorskih kazni.

Share.