Patrijarh je pred vjernicima u Hramu Svete Trojice u Banjaluci istakao da je to dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima, da nikada nije prestala da ima svoju snagu.

– Radujem se što sam došao u ovaj grad i eparhiju, kao i mnogo puta ranije, jer sam uvijek dolazio sa sviješću da dolazim među svoje -, rekao je patrijarh srpski.

On je istakao da ovdje istinske plodove daje Crkva Hristova i ne treba mnogo sposobnosti da se uoči šta se sve desilo nekoliko decenija ranije na ovim prostorima..

– Kada je izgledalo da je Crkva Hristova skrajnuta iz života na ovim prostorima, odjednom se sila i ljubav Božija projavila… Na vama, vašim životima, Gospod je pokazao da je Bog ljubavi koji čini čuda, baš tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vjera u njega – rekao je patrijarh srpski.

On je istakao da u Crkvi Hristovoj ništa nije dato da bude pojedinačno, da izdvaja bilo koga, već da su darovi dati baš zbog toga da bi kroz svoje posebnosti i različitosti mogli da stupe u harmonuju jedinstva, da ga izgrađuju.

– Da bismo gradili i izgrađivali jedinstvo u Hristu potrebno je ponekad staviti po strani i ono što mislimo da je ponekad bolje, potrebno je pokazati smirenje kako bismo svi mogli ići dalje u dobru i vrlini – posavjetovao je srpski patrijarh.

On je podsjetio na riječi apostola Pavla koji moli braću da nema razdora među njima, da budu utvrđeni u jednoj misli, da pokažu smirenje ako to služi za jedinstvo u Hristu.

Ako smo u jednoj veri, ako su nam riječi Jevanđelja zakon prema kojim živimo, rekao je patrijarh, onda nije moguće da budemo zauvijek polarizovani.

– Sagledavanje svake ideje, svakog problema sa različitih tačaka gledanja može doprinijeti spasonosnom jedinstvenom rešenju – dodao je patrijarh.

On je dodao da nije moguće uspostaviti bilo koju vrstu napretka, bilo koju vrstu razumevanja niti graditi jedinstvo ako nema molitve.

– Bez molitve nije moguće sebi dodati nijedan pedalj, a kamoli riješavati probleme. Molite se neprestano – rekao je patrijarh i dodao da je narod ovih krajeva dokaz da Bog nije ostavio svoj narod.

Share.