Promocija knjige Jusufa Trbića “Razaranje Bosne“ i knjiga bošnjačkog pisca Zlatka Dukića “Bjegunci” najavljena za ponedjeljak, 31. januara 2022. godine od 18.00 časova u bijeljinskom Centru za Kulturu je otkazana.

Ovim povodom, oglasio se i Centar za kulturu saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Zbog velike uznemirenosti javnosti, Udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Udruženja izbjeglih i raseljenih lica koji su iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog najavljene promocije knjige u organizaciji Udruženja BZK „Preporod“ Bijeljina, odlučili smo da otkažemo zahtjev po kojem je najavljena promocija trebala biti održana u prostorijama Centra za kulturu.

Na onovu navedenih okolnosti, smatramo da je to najbolje rješenje u ovom trenutku.”

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini pozvalo je Gradsku upravu i direktora Centra za kulturu “Semberija” da smjesta otkažu promociju knjige Zlatka Dukića “Bjegunci”, jer će u suprotnom pozvati sve Tuzlake koji žive u Bijeljini da se okupe ispred Centra i spriječe sramotno Dukićevo pojavljivanje.

Dok 15. maja 1992. godine gore tijela pripadnika ЈNA na Brčanskoj malti, dok ranjeni vojnici i civili koji su se mirno povlačili iz Tuzle mole za pomoć i umiru u mukama, novinar Zlatko Dukić u prenosu uživo govori – “…ladno pivo nemamo, a tako bi dobro došlo…” – navode iz Udruženja ogorčeni zbog najavljene promocije knjige.

Izjave preživelih pripadnika JNA

Share.