Neće se oporezivati lijekovi, brašno, hljeb, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje, mast, so, šećer, dječija hrana, oprema za novorođenčad, sjemena i sadni materijal. Zato na porez od 22 odsto idu, između ostalih, visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, satovi, vrhunski električni aparati, luksuzna vozila.

Poslanici su danas, na posebnoj sjednici, podržali mjere za ublažavanje negativnih efekata inflacije. Vlada je predložila Skupštini da se u paralmentarnu proceduru BiH uputi prijedlog za dopunu Zakona o PDV-u kako bi ove mjere što prije počele da se primjenjuju. Trajale bi do kraja godine.

“Gubitak po osnovu uvođenja nulte stope je 111 miliona na nivou Republike Srpske do kraja ove godine. Tih 111 miliona bilo bi uspmjereno na pomoć budžetima svih domaćinstava u Republici Srpskoj”, izjavila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Prijedlog je i da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi i izmjena dijela zakona o akcizama po kome bi se ukinule akcize za naftne derivate u trajanju od mjesec dana, s tim da to može da se produžava ako bude trebalo.

“Što znači da bi mi mogli od 1. aprila da imamo ukinute akcize na naftu i naftne derivati, na naftu 30 a na benzin 40 feninga. Šta nam to govori, da će u tom momentu i cijene biti oko dvije marke po litri i da će to privući jedan dio konzumenata iz okruženja u BiH. Bojimo se i nestašice, redova, gužvi, a zašto bi mi finansirali i odricali se prihoda u korist nekih drugih”, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Posebna sjednica za PDP je samo predstava a za SNSD put ka mjerama koje će pomoći građanima i privredi.

„Zakazana je sjednica parlamenta koja po meni ima namjeru da razvlači čitav ovaj jedan proce u kojem je jenda hrabra mjera trebala da pomogne građanima Republike Srpske“, izjavio je Braniislav Borenović, predsjednik PDP-a.

„Ta važna odluka će imati posljedice po budžet Republike Srpske, po savekonomski, privredni i drugi život u Republici Srpskoj. Taj neko ko je glasao protiv da mi o ovom raspravljamo znači da misli da je samo da je nivo BiH taj u kom treba da se učestvuje u odlučivanju“, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a.

Usvojene Zaključke predložili su Klubovi poslanika SNSD-a, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS-a.Izvor:
Share.