Poslanici SDS-a i PDP-a neće prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine RS koja je zakazana danas za 12 časova, saopštili su danas na pres konferenciji predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Oni su rekli da neće prisustvovati sjednici koja ja sazvana na prijedlog Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, a na kojoj će se raspravljati o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH.

Šarović je, nakon zajedničke sjednice Predsjedništava ove dvije stranke rekao da ova posebna sjednica izaziva politiku izolacije Republike Srpske i nastavak politike štetnih poteza za Republiku Srpsku.

“Smatramo da će nanijeti i politička i ekonomska šteta Srpskoj. Ova politika je neodgovorna i neprincipijelna i treba sa njom da se stane. Ovo će uticati na radna mjesta koja imamo tamo. Njemačka je jedan od naših najvećih trgovinskih i ekonomskih partnera”, rekao je Šarović.

Jelena Trivić, zamjenik predsjednika PDP-a kazala je da se ovdje radi o sumanutoj politici i prekidanju diplomatskih odnosa sa Njemačkom.

“Vjerujem da je ovo predstava samog jednog čovjeka jer ne zna šta da radi u slobodno vrijeme. Ovo je direktan udar na naše radnike koji su tamo i koji su otišli odavde da tamo nađu posao. Srozavamo NSRS i mi u tome nećemo učestvovati”, naglasila je Trivićeva.

Jelena Trivić, na konstataciju da se neće čuti stav opozicije o deklaraciji Bundestaga, podsjetila je da je opozicija i ranije dolazila na posebne sjednice i ponpvila da se na današnji veto mora diplomatski odgovoriti, i da je današnjim nedolaskom na sjednici dat stav da ne podržavaju veto Milorada Dodika i da je znak da su se oni svojim nedolaskom jasno izjasnili da ne podržavaju odluku da se ambasadoru Njemačke uskrate agremani.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a rekao je da je ovo nastavak otvorenih sukoba Milorada Dodika sa svijetom i otvaranje neprijateljstva sa zemljama sa kojima Srpska ima najveću trgovinsku razmjenu.

“Najviše ljudi koji zapošljavaju naše radnike i izboze robu je u Njemačkoj. Ovo je suluda politika. Pitajte ljude koji pune kase domaćih fondova da li je ovo u redu. Zakazivanje sjednice je bilo besmisleno. Naravno da se ne slažemo dijelovima deklaracije koju je usvojio njemački Bundestag ali to se osporava diplomatskim kanalima i ambasadama, a ne ovako u ovoj predizbornoj predstavi”, istakao je Borenović.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NS Republike Srpske naveo je da su posebne sjednice nastavak predstava za javnost i da je takva i ova.

“Pretpostavljam da će Nebojša Vukanović učestvovati na sjednici jer ima neke odgovore za Dodika”, poručio je Stanić i dodao da će SDS i PDP ovako odgovoriti.

Na pitanje da li će za ovaj postupak opozicija ponovo biti prozvana kao izdajnici, Stanić je naglasio da je opozicija i ranije tražila brojna rješenja, ali da su i tada prozivani na isti način, bez obzira na sve.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NS RS ranije nije želio potvrditi ali niti negirati informaciju da opozicija neće doći na sjednicu BiH.

Takođe, na posebnu sjednicu neće doći ni poslanici iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), a to je “Nezavisnim novinama” potvrdio Duško Ivić, poslanik te stranke.

“Mi nećemo doći na tu sjednicu. Jer Dodik želi da skupština radi njegov posao. On ne radi svoj posao. Mi ćemo prisustvovati 35. posebnoj sjednici”, poručio je Ivić.

Share.