Pripadnici Policijske uprave Bijeljina u narednom periodu vršiće pojačanu kontrolu vozača u pogledu korištenja i posjedovanja zimske opreme, koja je od sutra obavezna.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima, od 1. novembra ove do 1. aprila iduće godine obavezno je posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama, saopšteno je iz ove uprave.

Pod zimskom opremom za putničke automobile podrazumijevaju se zimski pneumatici sa dubinom gazećeg sloja pneumatika od minimum četiri milimetra ili ljetni profil pneumatika s istom dubinom, ali vozači moraju da posjeduju i lance za snijeg, pogodne za postavljanje na pogonske točkove.

Teretna vozila, osim navedenog, treba da posjeduju lopatu i vreću pjeska od 25 do 50 kilograma.

Iz Policijske uprave Bijeljina napominju da je nepropisno rastojanje u vožnji čest uzrok saobraćajnih nezgoda u zimskim uslovima, zbog čega je potrebno da vozači drže veće rastojanje.

“Apelujemo na vozače da u zimskim uslovima saobraćaja prilagode brzinu stanju puta, s obzirom na to da zaustavni put vozila u takvim okolnostima može biti dva puta veći u odnosu na zaustavni put na suvom kolovozu. Pripremite svoj automobil za zimu i vozite oprezno”, poručili su iz Uprave.

Share.