U Starom Brodu na Drini danas će biti služen parastos ubijenim civilima, u okviru obilježavanja 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.

U Andrićgradu je u 10.30 časova predviđen polazak turističkog broda sa zvanicama, a u 12.00 časova će u Starom Brodu na Drini biti služen parastos ubijenim civilima.

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje i cvijeća u rijeku Drinu je u 12.20 časova, a u 12.30 je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je sinoć svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture.

Obilježavanju prisustvuje i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine narodni poslanici Pero Petrović, Ljubiša Krunić i Aleksandar Glavaš, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Program obilježavanja biće realizovan u prisustvu predstavnika institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, opštine Višegrad, grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Rogatica, Foča, Novo Goražde, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, gradskih i opštinskih organizacija i građana.

Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje počinjeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju, u nabujalu Drinu.

Share.