U spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj danas se obeležava Dan sećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Komemorativna ceremonija počela je polaganjem venaca na grobno polje „Topole“ gde su poštu stradalima – Srbima, Romima i Jevrejima, odali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Poštu stradalima odaju i predstavnici udruženja preživelih logoraša i njihovi potomci, predstavnici romske i jevrejske zajednice, kao i ambasada Srbije, Rusije i Mađarske u BiH.

Parastos srpskim žrtvama služili su episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Pomen jevrejskim žrtvama služio je glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel.

U sećanje na romske žrtve ustaškog zločina, obratio se predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoslav Acković, koji je rekao da se danas molimo za sve stradale, uz posebnu zahvalnost što je Donja Gradina jedino mesto gde Romi gde mogu da se mole za svoje žrtve, na svom, romskom jeziku.venaca, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, služe parastos stradalima na grobnom polju „Hrastovi“.

Na komemorativnom skupu biće pročitano pismo predsednika Izraela Isaka Hercoga povodom obeležavanja Dana sećanja.
Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a prema procenama, na tom stratištu ubijeno je 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 dece.
Rukovodstvo Srbije i Republike Srpske prošle godine je postiglo dogovor o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji bi, prema rečima predsednika Vučića trebalo da bude „svesrpsko svetilište“, ali i podsetnik na sve zločine počinjene nad srpskim narodom na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda.

Kako je najavljeno, taj zajednički projekat sa 80 odsto sredstava finansirala bi Srbija, a 20 odsto Republika Srpska, prenosi Tanjug.

Share.