Republičko javno tužilaštvo zatražilo je od Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske da uradi provjere po anonimnoj prijavi u kojoj se navodi da je Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite, od Civilne zaštite u Šamcu 2020. godine uzeo više od 200.000 maski, kojim se, kako se u prijavi navodi, zatim izgubio svaki trag.

Novitović priznaje da je policiji zbog toga više puta davao izjavu, ali i negira da je prekršio zakon. Iz Republičkog javnog tužilaštva potvrđuju da je zaprimljena prijava, te da se po njoj postupa.

“U prijavi je navedeno da je Novitović navodno od odgovornih lica Civilne zaštite Šamac izuzeo veću količinu zaštitnih maski, te da se nakon preuzimanja tih maski njima gubi svaki trag. Mi smo podnijeli zahtjev MUP-u Srpske da se to ispita, tako da je to u fazi provjere, da se utvrdi da li je tačno ili ne”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Republičkog javnog tužilaštva.

Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac, kaže da Novitović nije napravio nikakav problem opštini.

“Opština Šamac je s njim u vrijeme korone imala korektnu saradnju. Nama je tada dostavljena odluka Republičkog štaba u kojoj se traži da se maske izuzmu s područja opštine Šamac. U pratnji policije, došli su iz Republičkog štaba i Civilne zaštite i izuzeli su te maske iz našeg magacina. To su maske koje su u našem magacinu ostale u vrijeme poplava. Dalje o tome mi nemamo nikakve informacije niti saznanja”, rekao je Milićević za “Nezavisne novine”.

Novitović, s druge strane, kaže da su navodi iz prijave neistiniti te zlonamjerni, te da će podnijeti prijave protiv onih koji se ovakvim radnjama bave. U pitanju je, dodaje, mnogo više od 200.000 maski, ali u cijelom slučaju, kako tvrdi, nema ništa sporno. Prevezene su, kaže, vozilom MUP-a i “Pošta Srpske”, te uredno predate, a on je bio samo svjedok u postupku.

“Milan Novitović je časno radio svoj posao i časno ga radim i danas. Što se tiče konkretne prijave, dao sam izjavu više puta MUP-u RS, dokazano je svaka maska gdje je i čak imam i fotografije”, rekao je Novitović za “Nezavisne novine”.

Sporna prijava, dodaje, datira iz septembra prošle godine, te se pita zašto Tužilaštvo nije saopštilo šta je uradilo u proteklih više od godinu dana.

“Mi u novembru 2022. pričamo o prijavi koja je primljena u septembru 2021. Onda Tužilaštvo ne radi svoj posao. Tužilaštvo ima zadatak da radi efikasno. O kakvoj efikasnosti govorimo, o čijoj? Nego im treba – hajde da napravimo od Milana Novitovića kriminalca. Ne mogu me napraviti kriminalcem”, poručio je Novitović.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, u Republičkom javnom tužilaštvu postoji više predmeta koji se odnose na Novitovića.

On je, podsjećanja radi, hapšen krajem septembra ove godine, a zbog zapošljavanja partijskog kolege iz Ujedinjene Srpske Branislava Zeljkovića, koji je ranije hapšen, a nedavno i optužen zbog sumnje u malverzacije pri nabavci medicinske opreme za potrebe Instituta za javno zdravstvo RS, na čijem je čelu bio.

Odlukom Okružnog suda u Banjaluci Novitović je pušten na slobodu, a omogućeno mu je i da nastavi upravljati Republičkom upravom civilne zaštite.

Share.