Deset novih “presretača” koji su na puteve Srpske izašli prije tri mjeseca, u prosjeku evidentiraju oko 100 prekršaja prekoračenja brzine dnevno, a neslavni rekorder je vozač koji je vozio 91 kilometar iznad ograničenja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, nesavjesni vozač je kroz mjesto Draksenić u Kozarskoj Dubici na dijelu puta gdje je ograničenje 80 kilometara na čas vozio brzinom od čak 171 kilometara na čas. Među neslavnim rekorderima, ističu u MUP-u bio je i vozač koji je kroz mjesto Dubrave u Gradišci “proletio” brzinom od 122 kilometra na čas, gdje je ograničenje 60.

Tu je, izdvojili su u MUP-u, i ljubitelj brze vožnje koji je trebinjskom Južnom obilaznicom projurio brzinom 98 kilometara na čas, gdje je maksimalna dozvoljena brzina 50.

– Na putevima Srpske trenutno patrolira 12 mobilnih radara, takozvanih “presretača”, od kojih je deset “Ekin in Car patrol”, koji saobraćaj kontrolišu od 25. decembra prošle godine. Oni su do 21. marta snimili 9.574 prekršaja prekoračenja brzine – kazala je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Drumovima Srpske još od juna 2019. godine patroliraju i dva presretača “Gatso”, koji su, prema riječima Miljanovićeve, prošle godine evidentirali 10.030 prekršaja prekoračenja brzine.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović istakao je za “Glas Srpske” da je neprilagođena brzina i dalje najveći uzrok saobraćajnih nesreća.

– Međutim, prema našim preliminarnim podacima prošle godine je smanjen broj prekršaja zbog prekoračenja brzine, ali je istovremeno više onih koji za vrijeme vožnje koriste mobilni telefon, što, takođe, ugrožava bezbjednost saobraćaja – kazao je Radović.

Komentarišući neslavni rekord oboren u mjestu Draksenić, Radović kaže da se to smatra nasilničkom vožnjom, te da je u tom slučaju najefikasnija mjera oduzimanje vozila, koju MUP sprovodi već nekoliko mjeseci.

– Ta mjera je posebno važna zbog onih koji imaju kazne teške i nekoliko desetina hiljada maraka ali uprkos tome ne prestaje da divljaju putevima i stalni su izvor opasnosti za druge učesnike – kazao je Radović.

On je istakao da Agencija u junu ove godine zajedno sa ostalim subjektima planira da sprovede kampanju kojom želi da utiče na promjenu stavova kod vozača, te prenese poruku svim učesnicima u saobraćaju koliko je važno poštovati ograničenje brzine.

– Te mjere koje Agencija preduzima su veoma važne, jer uporedo sa represijom treba ići i edukacija učesnika u saobraćaju – dodao je Radović.

Kazne

Mirna Miljanović je podsjetila da je za prekoračenje brzine propisana kazna koja se kreće od 50 do 1.000 KM, kao i mjera zabrane upravljanja vozilom.

– Za one koji prekorače brzinu za više od deset do 20 kilometara na čas propisana je kazna od 50 KM. Vozač koji se kreće brzinom koja je od 20 do 30 kilometara na čas veća od dozvoljene, biće sankcionisan sa kaznom od 100 do 300 KM i izreći će mu se zabrane upravljanja vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda – kazala je Miljanovićeva.

Vozače koji prekorače brzinu za 30 kilometara i više čeka kazna od 400 do 1.000 KM, kao i zabrana vožnje u trajanju od dva do šest mjeseci te dva kaznena boda.

Share.