Na području opštine Rogatica osvanuo je bilbord sa porukom “Nije bilo… Mi znamo”, koji je izazvao veliku pažnju sarajevskih medija koji ga nazivaju skandaloznim jer “jasno aludira na negiranje genocida u Srebrenici”.

Bilbord je postavljen na ulazu u centar Rogatice, iz pravca Sarajeva. Poruka, nepoznatog autora, ispisana je ćirilicom u bojama srpske trobojke.

Iako nigde decidirano nije navedeno na šta se poruka odnosi, sarajevski portali pišu da je reč o sramotnom bilbordu i provokaciji iz Republike Srpske koja predstavlja “sistemsku kampanju negiranja, bez izgovorene reči genocid”.

Podsećajući da je “Inckovim zakonom” negiranje genocida u BiH zabranjeno, federalni mediji pozivaju Tužilaštvo BiH da reaguje i dosledno sprovodi nametnuti zakon i procesuira svaki sličan slučaj.

Aleksandar Jokić, advokat iz Banjaluke, smatra da autor bilborda ili onaj koga je postavio ne može biti krivično gonjen ili odgovarati zbog takvih poruka.

– Smatram da nema osnova za krivično gonjenje, jer je sam bilbord, odnosno poruka na njemu nedorečena. Pretpostavljamo i slutimo na šta se poruka odnosi, ali to ne možemo znati.

Ne može se izvlačiti iz konteksta i imputirati neko krivično delo – kaže Jokić.

On kaže da je sve u “oku posmatrača”.

– U suštini, taj bilbord je posledica svih neplanskih aktivnosti kako visokog predstavnika, tako i domaćih političara. Dobijamo određeni vid revolta i nezadovoljstva, što pokazuje u kakvom se stanju nalazimo kao društvo – kaže Jokić.

PODELJENO NA “FEJSBUKu”

FOTOGRAFIJE bilborda objavljene su na fejsbuk-stranici “Srcem za Srpsku”. Objavu je lajkovalo, šerovalo na hiljade korisnika mreže. Mnogi su i komentarisali objavu. Jedni s oduševljenjem, drugi s prezirom, uz salve uvrede i deljenja epiteta poput “genocidaši” i slično.

Share.