Ni dan nakon burne Skupštine Boračke organizacije RS (BORS) nije bilo poznato da li je Milomir Savčić razriješen dužnosti predsjednika, a situaciju dodatno komplikuje to što ni zapisnik kao ključni dokaz dešavanja nije ostavljen u prostorijama BORS-a, već je završio na privatnoj adresi.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić rekao je “Glasu Srpske” da je tražio zapisnik sa Skupštine BORS-a kako bi vidio šta se dešavalo, jer jedni delegati tvrde da je Savčić smijenjen, a drugi da nije.

– U odgovoru iz stručne službe BORS-a navedeno je da je sav skupštinski materijal i zapisnik sa tog zasjedanja odnio potpredsjednik Skupštine BORS-a Nemanja Močević kući. Imam faksimil koji to potvrđuje. Nema materijala ni zapisnika. To je nevjerovatno. To nikako nije trebalo da se dogodi. Šta se može uraditi sa skupštinskim materijalom kada ga odnesete kući – upitao je Savić.

Savić je dodao da, ako je sve legalno, zašto neko ostavlja sumnju i odnese sav materijal, koji je ključni dokaz o dešavanjima sa Skupštine, kući.

– Zbog čega? Koji je razlog? Za ne povjerovati je da je to tako. Ne možemo da shvatimo da čovjek može uzeti materijal i odnijeti kući. Pa to je krivično djelo. Taj materijal treba da bude pod ključem u prostorima BORS-a – naveo je Savić i dodao da mu se javljaju i mnoge lokalne boračke organizacije sa primjedbama o neregularnostima sa Skupštine.

Nastavio je da će uskoro dati zvanično obavještenje o dešavanjima u BORS-u, te vidjeti koje će sve korake preuzeti.

Sa Močevićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt. Da u BORS-u nema nikakvog jedinstva, evidentno je i iz izjava predstavnika opštinskih boračkih organizacija jer jedni tvrde da su na Skupštini BORS-a prekršeni svi akti, dok drugi ističu da je sve u skladu sa zakonom.

Predsjednik Boračke organizacije Bratunac Zoran Gvozdenović tvrdi da je na Skupštini sve rađeno mimo poslovnika i statuta.

– I da je 69 delegata glasalo za smjenu, kako oni tvrde, to nije dovoljno, jer treba da budu 72 glasa. Ja tvrdim da je bilo 68 glasova za smjenu i to nikako nije dovoljno – naveo je za “Glas Srpske” Gvozdenović.

Dodao je da će narednih dana biti održan sastanak te regije BORS-a i da bi na njemu trebalo da odluče da pokrenu pravni postupak.

– Oni tvrde jedno, ja drugo, pa neka sud na kraju dokaže šta je i kako. Sve je to na silu urađeno. Niz je nepravilnosti – dodao je Gvozdenović i istakao da je tražio i zapisnik da vidi ko je od delegata imenom i prezimenom prisustvovao Skupštini, ali da taj dokument nije dobio.

Sa druge strane, predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac navodi da je na Skupštini BORS-a Savčić razriješen dužnosti i da je predviđeno da bude postavljen za počasnog predsjednika te organizacije do kraja mandata.

– Sve je urađeno u skladu sa Statutom. Za razrješenje generala glasalo je 69 delegata. To je dovoljno – rekao je “Glasu” Šehovac i dodao da će pokrenuti proceduru izbora novog predsjednika BORS-a, te da svaka regija treba da predloži svoje kandidate.

Na pitanje ko su potencijalni kandidati za Savčićevog nasljednika, Šehovac je naveo da će idućih dana imati imena.

Generalu Savčiću, koji je optužen za ratne zločine, Sud BiH je 9. avgusta prošle godine odredio pritvor. Dan kasnije policija ga nije našla na adresi, zbog čega se zvanično vodi da je u bjekstvu i da nije na teritoriji BiH. Od tada je najveći dio Savčićevih poslova preuzeo predsjednik Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić.

“Mi smo problem”

Zoran Gvozdenović kaže da u BORS-u nije problem Milomir Savčić, već članovi Skupštine i predsjednici boračkih organizacija.

– U nama je problem jer sve ove godine nismo ništa uradili. Treba da podnesu ostavke svi koji imaju više od dva mandata. Više od 80 odsto predsjednika ima po četiri, pa i pet mandata na čelu boračkih organizacija, a ništa nisu uradili – naveo je Gvozdenović.

Share.