Predsjednik DNS-a Nenad Nešić najavio je krivičnu prijavu protiv Sudskog vijeća Suda BiH zbog nemara u slučaju “Mahmuljin” i dopuštanja da ovaj osuđeni ratni zločinac napusti BiH.

“Povodom informacije da je ratni zločinac Sakib Mahmuljin, koji je osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu, pobjegao iz BiH, DNS će podnijeti krivičnu prijavu protiv prvostepenog i drugostepenog Sudskog vijeća Suda BiH, koji su zbog nemara u radu i vršenju dužnosti, propustili da osuđenom oduzmu lična dokumenta, izreknu mjeru zabrane ili ga odmah nakon pravosnažne presude upute na izdržavanje zatvorske kazne”, rekao je Nešić.

On je napomenuo da će o vremenu podnošenja krivične prijave javnost biti blagovremeno obaviještena, te od nadležnih organa zatražio informaciju kada i kako je Mahmuljin napustio BiH, saopšteno je iz DNS-a.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Share.