U Srpskoj bi više zakona trebalo da pretrpi izmjene, koje će, kako postoje najave, donijeti strože kazne za kriminalce i napadače na policajce, a jedna od ideja je i da se pooštre sankcije za pripadnike policije koji su upleteni u kriminal.

Dragan Galić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, očekuje da će Odbor podržati ove izmjene.

“Apsolutno treba pooštriti kazne i ubijeđen sam da će Odbor za bezbjednost tome dati maksimalnu podršku”, rekao je Galić za “Nezavisne novine”.

Na pitanje treba li pooštriti kazne za policajce koji su u sprezi s kriminalcima, on ocjenjuje da takvi ne smiju biti u službi.

“Za njih ne samo da treba pooštriti kazne, nego ih ostaviti za sva vremena bez mogućnosti da rade bilo šta u institucijama Srpske i MUP-u”, kaže Galić.

Iz Ministarstva pravde Srpske rekli su da bilo koji zakon, pa i ovako važni zakoni kao što su Krivični zakonik Republike Srpske te Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, moraju biti podvrgnuti analizama u njihovoj primjeni, kao i da svako poboljšanje teksta zakona može i mora biti u funkciji vladavine prava.

“Ove inicijative prvenstveno imaju za cilj odvraćanje od ponovnog izvršenja krivičnih djela, kao i unapređenje zaštite ovlaštenih službenih lica, a time i svih građana. Ministarstvo pravde u Vladi RS će obaviti potrebne konsultacije sa stručnjacima iz pravosudne i akademske zajednice, kao i članovima radne grupe koji su radili na donošenju ovih zakona te dali izvanredan doprinos u njihovom kreiranju”, kaže za “Nezavisne” Sanja Džombić, portparolka ovog ministarstva.

Iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske poručuju da podržavaju uvođenje strožih kazni za napade na policajce, ali i kritikuju odnos sudova prema napadačima, jer ne izriču kazne primjerene počinjenom djelu, već su one često na granici zakonskog minimuma.

Anica Jondić, predsjednica tog sindikata, ističe da Sindikat ima jasan stav, a to je da se po svaku cijenu moraju spriječiti masovne pojave napada na policajce.

“Kada pogledamo statistiku napada na policijske službenike u proteklim godinama, vidimo da broj takvih napada na godišnjem nivou raste, ali i da su sve brutalnije prirode”, rekla je za “Nezavisne novine” Jondićeva, podsjetivši na surovo i podlo ubistvo načelnika prijedorske Krim-policije Radenka Bašića.

Inače, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će ova stranka uputiti u proceduru izmjene Krivičnog zakonika koje se odnose na kaznenu politiku za najteža krivična djela, a posebno za ona usmjerena prema ovlaštenim službenim licima.

“Takođe, u razmatranju su i izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima bi se dala veća ovlaštenja policijskim službenicima, a koja bi doprinijela njihovoj efikasnosti, ali i njihovoj zaštiti i zaštiti svih građana Republike Srpske”, istakao je Dodik.

I Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske, rekao je da se slaže s potrebom izmjene zakonskih regulativa čiji je cilj da policajci budu bolje zaštićeni.

“Postoje određene stvari koje mogu poboljšati rad policije, treba policiji omogućiti i duži period zadržavanja privedenih lica. U ovom trenutku imamo mogućnost da lice zadržimo 24 sata ili 72 sata ako se radi o terorističkom aktu”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, bilo je više slučajeva da tužilac smatra da nema potrebe da se neko zadržava i onda to lice bude pušteno na slobodu.

“U tim izmjenama, ja sam spreman da predložim da pored svakog kriminalca koji bude u skladu sa Krivičnim zakonikom osuđen na određenu kaznu, svaki policajac bude osuđen na duplu kaznu ako se dokaže da je sarađivao u tom krivičnom djelu ili pomagao bilo kom kriminalcu da izvrši takvo krivično djelo”, rekao je Lukač prije nekoliko dana.

Lukač je juče izjavio da očekuje da će u Srpskoj doći od izmjena određenih zakonskih rješenja s ciljem boljeg i efikasnijeg rada i zaštite policije i građana, te bržeg sprovođenja zakonskih normi na pravi način.

“Formiraćemo radne grupe od stručnih lica, koja će iznijeti određene prijedloge, a koji će biti upućeni u NS RS”, rekao je Lukač.

Share.