Tužilaštvo Republike Srpske podnijelo je krivičnu prijavu protiv Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac, zbog postavljanja fotografija ubijene srpske djece, civila i vojnika tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-95, duž regionalnog puta Bratunac-Potočari.

Rankić se ovim povodom oglasio na Facebooku i podsjetio da je tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba i za te zločine do danas niko nije odgovarao.

“Ove godine je 2. jula u Bratuncu obilježeno 30 godina od stradanja srpskog naroda i kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje stradanja Srba uputio sam pozive svim relevantnim domaćim i međunarodnim predstavnicima vlasti, te ambasadama stranih država u BiH, kako bi prisustvovali pomenu”, naveo je Rankić na Facebooku.

Istakao je da se osim predstavnika ambasada Srbije i Rusije, niko drugi nije odazvao tom pozivu.

“Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu”, naveo je načelnik Bratunca.

Ono što ga je posebno uvrijedilo, kao čovjeka, a i člana porodice koja je u proteklom ratu izgubila 86 članova srodnika, kaže Rankić, jeste činjenica da Tužilaštvo Republike Srpske podiže optužnicu protiv njega za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

“Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: ‘Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? Da li je moguće da su naše srpske žrtve javna uvreda i za koga? Da li su njihovi nevino dati životi čin mržnje prema nekome? I prema kome?”, istakao je Rankić i dodao:

“Nemojte da se čudite, draga moja braćo, što nas Međunarodni sudovi i Sud BiH osuđuju za sve i svašta, kada institucije Republike Srpske ovako postupaju. Velika se hajka podigla na mene, Srđana Rankića, načelnika opštine Bratunac, jer sam izgleda progovorio o stvarima o kojima se mora ćutati, jer sam prekinuo dugogodišnji lanac saradnje između srpskih izdajnika i lažnih srpskih patriota udruženih sa dojučerašnjim neprijateljima Republike Srpske.”

Napisao je da nije nikakvo čudo što su njegov opoziv pokrenuli udruženi zajedno sa SDA i Ramizom Salkićem.

“Nikada ti ljudi nisu ni brinuli o svom narodu i njegovim žrtvama. Sve je to bila politika, ja tebi – ti meni”, naveo je Rankić dodajući da neće odstupiti ni milimetra od svojih principa i da neće ustuknuti pred ovakvim optužbama.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca uz regionalni put Bratunac-Potočari postavljene su fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom građanskom ratu u BiH.

Rankić je tada rekao da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Share.