Na bolovanju je, zbog izolacije, u Srpskoj prošle godine mjesečno u prosjeku bilo 5.230 radnika koji su ili imali korona virus ili su morali da se izoluju zbog kontakta s inficiranom osobom.

Godinu ranije, po ovom osnovu bolovanje je koristilo oko 4.430 zaposlenih mjesečno.

Praktično, od ukupnog broja onih koji su u 2021. koristili bolovanje, u svakom četvrtom slučaju razlog je bila korona, odnosno izolacija.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, lani je mjesečno, u prosjeku, bilo 21.500 slučajeva bolovanja – 15.400 do 30 i oko 6.100 slučajeva više od 30 dana. Pretprošle godine, mjesečno je u prosjeku bilo 19.490 slučajeva privremene nesposobnosti za rad.

– Napominjemo da jedan slučaj ne znači i jedan radnik. Primjera radi, ukoliko jedan radnik dva puta u toku mjeseca bude na bolovanju on se vodi kao dva slučaja – objašnjavaju u ovom fondu.

Najviše slučajeva privremene nesposobnosti za rad zbog izolacije prošle godine bilo je u martu – 9.263 do 30 dana i 1.484 slučaja preko toga.

– Pojavom korona virusa, izolacija je jedan od najčešćih uzroka bolovanja, dok je ranije broj slučajeva bolovanja zbog izolacije bio neznatan. Inače, najčešći uzroci su bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, bolesti sistema krvotoka, zatim povrede, izolacija, nega oboljelog člana porodice – kažu za Srpskainfo u ovom fondu.

Podsjećaju da bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i izolaciju zbog kontakata sa zaraženim.

– Isto tako, radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano od korona virusa, pa je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je, prema podacima iz ranijih godina, jako mali – objašnjavaju u FZO Srpske.

Liječenje kovid pacijenata
Od početka epidemije, u bolnicama u Republike Srpske zbrinuto je više od 24.000 kovid pacijenata, čije je liječenje koštalo 80 miliona KM. Trošak je u 2020. iznosio 28 miliona, a lani 52 miliona KM. Liječenje jednog pacijenta u intenzivnoj njezi u prosjeku košta oko 33.000 KM. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, FZO Republike Srpske po epizodi liječenja bolnicama plaća 2.270 KM.Izvor:
Share.