Privrednicima kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili.

Potvrdio je to premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske u Banjaluci.

– Ono što smo radili u protekloj godini za sve privredne subjekte kojima je Štab onemogućio da rade mi ćemo raditi sada. Ove mjere su bile iznuđene. Nisu ničiji hir, želja ili volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, ali epidemiološka situacija ne daje nam za pravo da stojimo zatvorenih očiju i da ne preduzimamo nikakve mjere -rekao je Višković.

On je dodao da svaki od privrednih subjekata pojedinačno će podnositi prijavu, kako bi sagledali reprograme za 2020. godinu, a onda mogli da dobiju poresko uvjerenje, te pristup Garantnom fondu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je dogovoreno da Vlada Republike Srpske isplati doprinose za mart, za sedam dana u kojima postoji zabrana rada.

– Usaglasili smo se o nekoliko važnih tačaka. Naravno, izražavamno brigu za sve stanovnike Srpske, jer i današnje brojke su alarmantne. Želimo da ovo sve prođeno sa što manje oštećenja. Svi smo na istom zadatku, kreirati odluke, sačuvati zdravstveni sistem, ali i radna mjesta u privredi. Mjere su iznuđene, ali proći ćemo svi zajedno ovo – istakla je Cvijanović.

Kaže da su dobili mnogo konstruktivnih prijedloga, izvršiće se određene obaveze.

– Vjerujemo da, čim se steknu uslovi ići ćemo u postepeno otvaranje svih ovih poslova. Razumijemo njihovu brigu i vjerujem da ćemo svi zajedno izaći na kraj sa ovim problemima – navodi Cvijanović.

Sastanku je prisustvovao i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U Republici Srpskoj od juče je na snazi novi set mjera sprečavanja širenja virusa korona u zajednici koji će važiti do 29. marta.

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske stanice i drugo).

Takođe, zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), te rad bazena, velnes i spa centara, skijalištia i skijaških centara i trgovačkih centara.

Share.