Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da imaju pune ruke posla a strahuje se da stiže jači talas. Hercegovačka granica za sada je mirna.

Proteklih godina migranati su olako savladavali ovaj težak hercegovački teren, prelazili bi sva ova brda. Ovaj put su se odlučili za ravnicu, najviše neželjenih gostiju ovih dana je u Bijeljini.

Danas ih se u tamošnjem naselju Janja šetalo 80. ATVu je potvrđeno da su mahom porodice sa djecom.

“Pоlicijski službеnici su ustаnоvili dа mеđu migrаnitimа pоrеd muškаrаcа imа i žеnа i dјеcе, tе su u rаzgоvоru оd istih sаznаli dа sе u grupi nаlаzi 25 Аfgаnistаnаcа, а dа оstаli dоlаzе iz afričkih zеmаnjа Burmа i Burundi”, stoji u saopštenju MUP-a.

Hercegovina je dobro zapamtila sve talase migrantske krize. Mještani pograničnih sela godinama su trpjeli sve i svašta, neki su tada nezadovoljstvo pokazali kroz proteste. Ovih dana migranta nema ali opreza ne fali kažu u PU Trebinje.

“Posebna obazrivost ove problematike predstavlja kretanje bezbjednoso interesantnih lica, što smo imali u ranijem periodu, u sklopu ilegalnih migracija a sve sa ciljem ostvarenja što povoljnije situacije na području koju pokriva PU Trebinje a samim tim i na cijelom području Republike Srpske”, kaže Ljubo Supić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma u PU Trebinje.

Zvanični podaci govore da je za devet mjeseci ove godine registrovano tek 15-ak lica koja su ilegalno prešla granicu. Nekada se ta broja bilježila za sat vremena. Iz Granične policije danas nisu imali vremena za izjavu ali su zakukali da i dalje nisu riješili gorući problem. Kažu nemaju dovoljno službenika koji bi čuvali granice.Izvor:
Share.