Vrhovni sud Republike Srpske presudio je da Lutrija Republike Srpske nije dužna da Prnjavoru isplati 1,2 miliona KM po osnovu loto sedmice koju je dobio stanovnik ove opštine prije tri godine.

To je za “Nezavisne novine” potvrdio direktor Lutrije Republike Srpske Goran Šaula koji je istakao da su dobili presudu Vrhovnog suda i vjerovatno će u ponedjeljak sazvati konferenciju za novinare „da se oko toga dobiju informacije iz pravog izvora“.

Na pitanje da li je “Lutrija RS” isplatila 1,2 miliona KM Prnjavoru, Šaula odgovara da su oni kao legalisti poštovali odluku Okružnog suda i isplatili sve Poreskoj upravi RS, te su oni, kako on smatra, proslijedili dalje novac Prnjavoru.

Okružni sud u Banjaluci donio je lani presudu prema kojoj je Lutrija RS dužna da opštini Prnjavor isplati 1,1 milion maraka poreza sa zateznim kamatama na izvučeni loto dobitak od 3,18 miliona maraka. Lutrija je još 2019. godine objavila da je u Prnjavoru izvučen loto dobitnik koji je dobio 3,18 miliona maraka. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kazao je nakon toga da je utvrđeno da Lutrija RS porez treba da uplati opštini, a Lutrija je iskoristila zakonsko pravo i žalila se Ministarstvu finansija RS, koje je u aprilu prošle godine potvrdilo rješenje inspekcije i naložilo Lutriji da porez isplati opštini. Potom su oni pokrenuli upravni spor protiv takvog rješenja Ministarstva, koji je odbijen. Na ovaj način, rekao je tada je Tomaš, Prnjavor je dokazao da mu pripada porez od milionskog dobitka, te zatezne kamate u iznosu većem od 144.000 KM.

Uprava Lutrije se pravdala time da sa Državnom lutrijom Srbije ima zaključen ugovor o poslovnoj saradnji od 2005. godine prema kojem se dobitak “sedmica” i “sedmica plus” isplaćuju u sjedištu priređivača.

Oni nisu sporili da je dobitnik “sedmice” izvršio uplatu na području Prnjavora, ali su naglasili da dobitak nije isplaćen u RS već u Srbiji, od strane Državne lutrije Srbije, pa su smatrali kako nema mjesta ni isplati poreza na dobitak.

-Mi sada očekujemo da se taj novac vrati, odnosno on će morati da se vrati. Lutrija Republike Srpske je u jednom trenutku imala veoma tešku obavezu, pošto nam je u momentu kada nismo ni isplatili dobitak naloženo da isplatimo porez na dobitak i to je bilo jako teško tako da smo morali dizati kredit kako bi to ispoštovali. Naša žalba je u potpunosti uvažena i ukinuta je presuda Okružnog suda – pojasnio je Šaula.

Što se tiče Bijeljine i Banjaluke koje su se žalile i takođe tražile novac od poreza od dobitka, Šaula smatra da se Banjaluka nema šta žaliti jer se još ništa o tom dobitku ne zna.

-Postoji rok od dva mjeseca u kojem se dobitnik mora javiti u direkciju Lutrije. Kada se javi i utvrdi njegov identitet onda se tačno zna daljnji postupak. Obaveza uplate poreza na dobitak nastaje tek u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje šta ćemo sa porez na dobitak. Žalba Bijeljine na dobitak je u proceduri i to ne bih komentarisao, ali ova presuda će značiti za ubuduće i jasno je opredjeljenje da je nemoguće tražiti dvostruko oporezivanje. Ako je porez plaćen Srbiji, ne može on istovremeno biti isplaćen i u RS pošto postoji međudržavni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja – pojašnjava Šaula i dodaje da misli da je presuda Vrhovnog suda RS konačna i da nema mogućnosti žalbe od strane opštine Prnjavor.

– Bilo kojem pravniku, koji bi u slučaju kao što je naš sa Lutrijom Republike Srpske, odlučio protiv interesa lokalne zajednice – predlažem da podere svoju diploma – poručio je Tomaš.

Rekao je da je vijest da Lutrija Republike Srpske nije dužna isplatiti 1,2 miliona KM opštini vidio u „Nezavisnim“.

-Opština Prinjavor nije dobila presudu. Iz tog razloga nemam mogućnosti za komentar. Ali, mogu reći da je to toliko jednostavan i prost slučaj za odlučiti, da bilo kojem pravniku, koji bi odlučio protiv interesa lokalne zajednice, predažem da podere svoju diplomu – rekao je Tomaš.

Share.