Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, gostujući u Dnevniku plus, istakao je da je u Srpskoj trenutno u toku borba za povratak nadležnosti, za koje, kako kaže, postoji otpor, ali naglašava da će to biti politička borba.

“Bilo kakva druga, kao na primjer ratna opcija i primjena sile sa bilo koje strane, ne dolazi u obzir. O takvim opcijama uopšte nećemo razgovarati. Mislim da su svi ljudi u Republici Srpskoj u potpunosti uvjereni da Policija pripada Republici Srpskoj i da je to ne samo nadležnost, već mnogo šire kada pričamo o bezbjednosti naših građana, njihove imovine, ali i bezbjednosti Republike Srpske. Da smo ostali bez MUP-a mislim da bi danas izgubili još mnogo pored toga”, naglasio je ministar Lukač.

On je napomenuo je da je Dejtonskim sporazumom, koji je potpisan na isti dan kada Policija Srpske obilježava svoju slavu, entitetima data veoma široka ovlašćenja koja su u međuvremenu, pod pritiskom visokog predstavnika i međunarodne zajednice prenesena.

“Bilo je i nekih nadležnosti koje su prenesene i uz saglasnost entiteta. Mnoge od tih nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH do sada nisu dale rezultate. Nisu pokazale da smo napredovali ka putu za priključenje EU. Naprotiv, neke su umanjene ili naprosto umrtvljene i od njih niko nema koristi. Možda da su ostale na nivou entiteta dale bolje rezultate”, rekao je Lukač.

On je rekao da je u više navrata bilo direktnih prijetnji srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kojem, kako je ocijenio, prijete oni koji nisu saglasni sa njegovom namjerom da štiti Srpsku i Srbe.

“On govori svoje mišljenje o politici u BiH. Ima namjeru da štiti Republiku Srpsku i srpski narod, a nekima se to ne sviđa i idu u neke radikalne opcije i prijetnje”, rekao je Lukač i dodao da mnoge od tih prijetnji dolaze od građana BiH koji se nalaze u drugim državama sa čijim policijama MUP Srpske kontaktira da bi ih sankcionisala.

Uz napomenu da je neprihvatljivo da bilo kom političaru ili njegovoj porodici zbog stava neko može da prijeti, Lukač je rekao da će Policija Republike Srpske zaštititi bilo kog političara ili građanina kome su upućene takve prijetnje.

On je naglasio da je reforma Policije bila želja političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice ali da je, uprkos tome, sačuvana i podsjetio je da je Republika Srpska nekoliko godina unazad trpjela razne pritiske, kako u BiH tako i izvan nje.

“Očigledno je da se nekom ne sviđa postojanje Srpske iako je ona ustanovljena Dejtonskim sporazumom. Mnogi su činili sve da Srpska nestane i da se njena ovlašćenja umanje na razne načine. Međutim, nakon toliko godina mogu da konstatujem da ćemo sljedeće godine obilježiti 30 godina postojanja Republike Srpske. Vrijeme je da svi u BiH shvate da je Srpska činjenica i da nećemo odustati od njenog postojanja”, naglasio je ministar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sutra obilježava krsnu slavu Aranđelovdan. Biće položeni vijenci i odata počast za 782 pripadnika MUP-a koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Share.