U trebinjskom selu Lapja, udaljenom desetak kilometara od grada, u utorak, u po bijela dana, nepoznato lice ili više njih su otrovali, najvjerovatnije kreozanom, osam lovačkih pasa, čiju vrijednost vlasnici procjenjuju na preko 20.000 evra, saznaju “Nezavisne novine”.

Psi su vlasništvo trebinjskih lovaca Milana Ninkovića, Gorana Spasojevića i Srđana Mandića, ispred čije vikendice u Lapjoj su se nalazili i boksovi za ove pse, a svakoga od njih su, kako kažu, mogli dobiti od 2.000 do preko 5.000 evra, jer su u pitanju mladi i izuzetno obučeni psi.

O monstruoznosti čina najbolje govore podaci da su svi psi bili u svojim boksovima, namjenski napravljenim za njih, a da ih je monstruozni ubica kroz rešetke namamio na otrovanu džigericu čiji ostaci se vide u boksovima, gdje su kasnije nesrećne životinje povraćale.

“O monstruoznosti govori i podatak da je jednom od vlasnika pasa, našem drugu Goranu, toga dana bila sahrana oca, tako da je ubica, kome je na ruku išlo i veliko nevrijeme, iskoristio taj bolni momenat, znajući da smo svi mi otišli na posljednji ispraćaj”, kaže izuzetno potreseni Milan Ninković za “Nezavisne novine”.

Kaže da nema cijene kojom bi se mogla nadoknaditi praznina za njihovim psima, jer se svi lovci izuzetno vežu sa životinje koje ih vjerno prate i pomažu.

Napominjući da se sve ovo najvjerovatnije desilo još u ponedjeljak, a da su u utorak ujutro zatekli ovaj strašni prizor, on tvrdi da nikoga nepoznatog ni mještani nisu vidjeli, ali da je ubica pasa mogao doći pješice sa bilo koje strane kuće ispred koje su psi.

Kaže da ni on, niti njegovi prijatelji nisu imali sukobe ni s kim, ali i da jesu, nije način da im se neko sveti preko nedužnih životinja kojima ovo nije prvi put da stradaju trovanjem u posljednjih par mjeseci.

“Do sada je od septembra otrovano više od dvadeset najviše lovačkih, ali i seoskih pasa i niko to do sada nije pokretao, ko zna zašto, iako ovaj slučaj da se baci otrov ispred kuće, gdje se sa psima igra po desetoro djece, do sada čini mi se, nigdje nije desio i ne mogu ni da pomislim šta se moglo desiti, jer su se naša djeca uvijek igrala sa psima“, dodaje gotovo kroz suze Ninković.

Njegovi prijatelji lovci dodaju da otprilike i poznaju mjesta na koje se sipaju otrovi lovačkim psima, tako da u Trebinjsku šumu nisu već godinu dana išli u lov zbog toga, ali i na mnoge druge lokalitete, uglavnom na takozvanim “stazama svinja”, odnosno, šumskim putevima kojim se krežu krda divljih svinja.

Da li sva ta priča ukazuje na nečiju bolesnu ljubomoru ovi lovci ne žele da komentarišu, ali da je ovaj čin i bolestan i zastrašujući saglasan je svako ko je ovo vidio, pa se u veterinarka Danica Milić, koja je došla po nalogu okružnog tužioca, zaprepastila kada je stigla na lice mjesta.

“Ovo je strašno i nečuveno”, kazala je Milićeva odmah po dolasku, pojasnivši novinarima da za sada sumnja na trovanje kreozanom, što je i očigledno, jer je njegova žuta boja vidljiva u svakom boksu, a žuta su i dva uzorka mesa koja su veterinari izuzeli radi daljeg vještačenja.

“Teško je ovaj otrov sprati bez žive sode i cijelo se dvorište i boksovi moraju time vrlo pažljivo očistiti, jer kreozan je upio i beton i sve ove daske, tako da se mora dobro i detaljno sve očistiti“, kazala je Milićeva za “Nezavisne novine”.

Kod lovaca, a naročito vlasnika kuće Srđan Mandić, i nakon što se sve okonča, nakon što uklone leševe svojih pasa i očiste dvorište i boksove, ostaje ogromna bojazan da nije ostalo negdje otrova po dvorištu u kome se igraju njihova djeca i oni često borave.

“Ubica pasa očigledno nije mislio na to”, dodaje na kraju Ninković.

Share.