Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove i Tržišne inspekcije izdali su 122 prekršajna naloga u vrijednosti 887.200 KM tokom 118 kontrola poštivanja marže na naftu i naftne derivate na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Tokom vanrednih kontrola od 5. do 9. marta propusti su utvrđeni u 61 slučaju.

U Banjaluci je izvršeno 35 kontrola, od čega 22 neuredne, a izrečena su 44 prekršajna naloga ukupne vrijednosti 330.000 KM.

U Bijeljini su bile 24 kontrole, od čega neurednih 17, te su izrečena 34 prekršajna naloga u iznosu 227.200 KM.

Na području Doboja među 24 kontrole, neurednih je bilo devet, a vrijednost 18 izrečenih prekršajnih naloga je 135.000 KM.

U 16 izvršenih kontrola u Istočnom Sarajevu neurednih je bilo sedam i izdato je 14 prekršajnih naloga ukupne vrijednost 105.000 KM.

U Trebinju je izvršeno 15 kontrola, od kojih dvije neuredne te izdata četiri prekršajna naloga u vrijednosti 30.000.

U Prijedoru su izvršene četiri kontrole i sve su bile neuredne zbog čega je izdato osam prekršajnih naloga u vrijednosti 60.000 KM.

– Kada je riječ o primjerima kršenja Uredbe, inspektori su zaticali različite situacije, pa je tako u jednom slučaju po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, poslije kontrole Uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM. Na drugoj pumpnoj stanici ED 5 prodavan je po 3,00 KM, po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,70 KM – navode iz Inspektorata.

Naglašava se da se cijene kontrolišu na osnovu više propisa, kao što su Zakon o trgovini Republike Srpske, Zakon o zaštiti potrošača u Srpskoj, Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Zakon o ugostiteljstvu, Zakon o cijenama Republike Srpske, Uredba o ograničavanju marže u prometu robe i drugi.

– Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata – pojašnjavaju u Inspektoratu.

Navodi se da je Tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama, te poziva trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan.

Za kršenje ove uredbe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM te za odgovorno lice 5.000 KM.Izvor:
Share.