Generalu Ratku Mladiću komplikuje se zdravstveno stanje, sada ima i povišen šećer i ozbiljne probleme sa bubrezime, a porodica je za nove zdravstvene probleme saznala tek krajemu jula kada ga je posjetila supruga, rekao je generalov sin Darko Mladić.

“Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore, samo mu donesu u kesici lijekove da popije, a on ne zna ni koji su, ni za šta su. Uglavnom, šećer mu ne spada”, rekao je Darko Mladić.

On je za današnje beogradske “Večernje novosti” izjavio da porodica i advokati imaju veoma šture informacije, jer im i dalje ne dostavljaju generalove nalaze i ljekarske izvještaje.

“On je tražio da se sva ta medicinska dokumentacija pošalje meni i advokatskom timu, ali ništa još nismo dobili”, rekao je generalov sin.

On je istakao da je utvrđeno i da generalu bubrezi loše funkcionišu, da gubi proteine, ali ništa detaljnije ne znaju.

Porodica je u stalnom telefonskom kontaktu sa generalom Mladićem, a dva puta nedjeljno mogu i da razgovaraju preko jedne video-aplikacije, što je pritvorenicima odobreno prije godinu dana, ali je “prilično malaksao i dosta vremena spava”.

Prema riječima Darka Mladića, supruga je krajem jula posjetila generala Mladića, nakon što su poslije godinu i po dana dozvolili da ga neko iz porodice posjeti u pritvoru.

“Bila je četiri danma i ona je praktično i saznala da on ima te nove zdravstvene probleme”, istakao je Mladićev sin.

General Mladić je prije godinu i po dana operisao benigni tumor na debelom crijevu i, iako je operacija dobro urađena, imao je vrlo lošu krvnu sliku, prije svega nizak nivo gvođa, i tek nakon reakcija i pisanih upozorenja branilaca, dobio je neophodne transfuzije krvi. Mladića muči i visok krvni pritisak i slabije se kreće jer brzo malaksa.

List podsjeća da je Mladić u pritvoru proteklih godina pregurao nekoliko blažih moždanih udara koji su ostavili promjene na mozgu, a preživio je i jedan infarkt.

Generala Mladića je Haški mehanizam osudio 8. juna pravosnažno na doživotnu robiju, uz suprotno mišljenje jedne od sudija. On sada u pritvoru u Ševeningenu čeka da predsjednik suda odluči u koju će zemlju ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema dosadašnjoj praksi, haški osuđenici su na prebacivanje čekali između jedne i dvije godine.

Share.