Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić rekao je da posjeta BiH glavnog haškog tužioca Serž Bramerc po ko zna koji put pokazuje da se sve radi kako bi se održala jednostrana priča o tome da su samo muslimani žrtve, čime se “brani mit” i ponižavaju srpske žrtve.

“Skoro 30 godina međunarodna zajednica grčevito brani `mit `o muslimanskim stradanjima dok se srpske žrtve ponižavaju što je zaista krajnje podlo i bezobrazno”, naglasio je Kojić.

On je ocijenio kao “bezobrazluk” da neko dođe u Srebrenicu i sastane se samo sa muslimanskim udruženjima, dok srpske žrtve svjesno zaobiđe i to “pravda nekakvom izložbom”.

“Poručujemo Bramercu da ćemo i mi organizovati izložbu sa slikama na kojima će biti žrtve koje je ubio Naser Orić i njegovi podanici, ako je on spreman doći, saslušati i nešto učiniti da se ubice naših najmilijih nađu pred licem pravde”, poručio je Kojić.

Kojić je podsjetio da su imali takvu izložbu pred Sudom BiH, ali da je i Kristijan Šmit taj dan otišao u Srebenicu i “klanjao u Potočarima”.

“Pitamo Bramerca hoće li nas primiti na sastanak da mu predočimo da se u Podrinju svake godine pali 3.267 svjeća za poginule Srbe, hoće li nas pogledati u oči i smije li nam obećati da će uraditi nešto da naše majke dočekaju pravdu?”, pita Kojić.

On je pitao Bramerca da li priznaje srpske žrtve i da li Srbe smatra zločincima pa mu je zbog toga ispod časti da se sastane sa njima?

“Hoće li nam reći da je njemu bitna Munira, a ne Ivanka, Mileva, Milica, da one ne treba da dočekaju pravdu za svoje sinove”, kaže Kojić i dodaje da srpske žrtve sa ovog područja imaju puno pitanja, a da odgovore dobile nisu.

Kojić konstatuje da se Bramerc nalazi na odgovornoj funkciji i da bi, stoga, morao pokazati odgovornost, a ne “pokazivati podlost i neodgovornost”.

“Očekujemo da nam se javno obrati i odgovori na ova naša pitanja, a eventualno ćutanje ćemo shvatiti kao dokaz da je on vojnik međunarodne zajednice koji ima zadatak da brani mit koji se ne može odbraniti, jer naša groblja su najbolja istina koju niko, pa ni on, ne može promijeniti”, poručio je Kojić.

Bramerc je prije nekoliko dana u Srebrenici razgovarao sa tamošnjim bošnjačkim udruženjima, a tokom posjete Republici Srpskoj i Federaciji BiH nije imao vremena za srpska udruženja.

Bramerc je za RTRS rekao da mu je bilo važnije da se danas sastane sa tužiocima u Banjaluci da bi razgovarali o nacionalnoj strategiji za ratne zločine.Izvor:
Share.