Profesor ustavnog prava Siniša Karan poručio je da je udar na srpskog člana Predsjedništva BiH direktan udar na srpski narod i Republiku Srpsku, a tom inicijativom neustavno uspostavljeni tužioci i sudije direktno ruše temelje BiH.

Karan je u izjavi Srni napomenuo da član Predsjedništva po Ustavu predstavlja srpski narod i Republiku Srpsku i glavni je nosilac i predstavnik suvereniteta srpskog naroda i entiteta kroz instituciju, koja je šef kakve takve države.

“Ako neko smatra da će pokrenuti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika mora da zna da je pokreće protiv srpskog naroda i Republike Srpske, kao nosioca suvereniteta”, naglasio je Karan.

Neustavno uspostavljeni tužioci i sudije, istakao je Karan, udarom na Milorada Dodija udaraju na biće i konstrukciju ove države u kojoj srpski narod i entitet Republika Srpska čine njegov glavni kostur.

Oni tom inicijativom, istakao je, direktno ruše temelje BiH, direktno gaze biće ove države i učešće jednog suverenog konstitutivnog naroda u ovoj državi, a ne Milorada Dodika.

“Mi tražimo hitno ukidanje neustavnog Suda i Tužilaštva radi zaštite integriteta Republike Srpske i srpskog naroda”, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, zaštita vitalnog nacionalnog interesa i entiteta i ide u prilog tome da ne može biti preglasan narod i entitet, i to je funkcija člana Predsjedništva.

“Dakle, udar na člana Predsjedništva je direktan udar na srpski narod i entitet koji su nosioci suvereniteta ovakve državne zajednice kakva postoji”, precizirao je Karan.

On je ocijenio da se BiH, iako nastala kao država tri konstutivna naroda i dva entiteta, u posljednjih 25 godina transformiše u pravcu politike i htjenja samo jednog naroda.

“Bošnjaci bi samo bili zadovoljni kad bi pronašli nekog srpskog Komšića”, dodao je Karan.

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima, kako se navodi, “iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH”.

Share.