Interni rivaliteti unutar PDP-a mogu dovesti do slabljenja, pa i do cijepanja stranke, a problemi su izašli u javnost nakon što je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, u srijedu optužila Branislava Borenovića, predsjednika stranke, da nije jasno iznio stav Predsjedništva stranke.

Naime, Trivićeva je u postu na svojoj Facebook stranici napisala da Borenović nije naglasio da PDP neće podržati simbiozu sa strankama vladajuće koalicije, vjerovatno misleći na zajednički nastup Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, iz te stranke i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kada su prije nekoliko dana zajedno otvorili radove na mostu u naselju Česma, što je u javnosti, ali i u PDP-u, otvorilo spekulacije da se Stanivuković približava vladajućoj koaliciji.

Insajderi iz stranke s kojima smo juče razgovarali vjeruju da se radi o rivalitetu dva mlada ambiciozna političara – Stanivukovića i Trivićeve – uoči unutarstranačkih izbora koji predstoje u ovoj stranci.

Rečeno nam je da su stariji članovi stranke u prošlosti uspijevali da smire odnose između njih, ali da je pitanje u kojoj mjeri će u narednom periodu biti moguće održati unutarstranački mir.

Iz onog što nam je rečeno, može se izvesti zaključak da ni jedan ni drugi političar nemaju dovoljno snage da bez stranačke infrastrukture ostvare pobjedu nad kandidatima SNSD-a na nekim od narednih izbora, ali da bi, ako bi htjeli da rade zajedno, kao tandem imali dobre šanse i pojedinačno i kada je stranka u pitanju. Međutim, izvjesno je da će, ako ne dođe do poboljšanja odnosa, a oboje ostanu u PDP-u, biti nemoguće da jedno drugo podrže na pojedinačnim kandidaturama.

Jedan sagovornik nam je rekao da Stanivuković ima jaku bazu u Banjaluci, ali da je Trivićeva tokom kampanje uspjela da se etablira i u nekim lokalnim odborima PDP-a, posebno na istoku Rebublike Srpske. Sa druge strane, i Stanivuković je priznao da je Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a, postigao bolji rezultat u gradu od njega, ali je isto tako nesporno da je on značajno doprinio pobjedi i stranke i Trivićeve u najvećem gradu RS. Kako se čini, pred Stanivukovićem su tri opcije. Jedna od njih podrazumijeva koaliranje s vladajućom koalicijom, što bi mu odnijelo dio glasova opozicije, ali vjerovatno donijelo dio glasova pragmatičnih građana koji žele da se problemi rješavaju. Druga opcija je da izađe iz PDP-a i osnuje vlastitu stranku u kojoj neće morati da se nadmeće s rivalima, a treća da pokuša da iz stranke izbaci rivale. Sve tri opcije imaju rizike koji bi mogli dovesti do slabljenja njegove političke karijere ako se okolnosti ne poslože na pravi način.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, jedini je stranački funkcioner koji nam se javio prije zaključenja ovog teksta. On tvrdi da je u javnost iznio stav Predsjedništva, a da se između njegove i izjave Trivićeve može tražiti razlika u tački ili zarezu.

“Ja mislim da je teško pronaći razliku u našim stavovima, jer i jedno i drugo je na tragu onoga što je Predsjedništvo reklo. Stvarno bi se trebalo potruditi da se pronađe suštinska razlika”, rekao je Borenović i podsjetio da se zaključci odnose na nepriznavanje rezultata izbora za predsjednika RS, na održavanje redovnih unutarstranačkih izbora i na traženje da gradonačelnik Banjaluke radi u skladu s politikama i načelima na osnovu kojih je osvojio mandat.

Na naše pitanje o rivalitetima između Stanivukovića i Trivićeve, Borenović je rekao da je ponosan što je u stranci otvoren prostor mladim i ambicioznim ljudima.

“Drago mi je da imamo sjajne nasljednike, koji su dovoljno snažni, odlučni i politički prepoznatljivi da mogu da preuzmu PDP”, rekao je Borenović i dodao da je PDP jedina stranka u kojoj se predsjednik može na tu poziciju kandidovati samo dva puta, a da njegov drugi mandat ističe.

Momić: PDP tjera Stanivukovića iz stranke
Darko Momić, banjalučki novinar, kaže za “Nezavisne” da ne vidi prostor u PDP-u za frakcije, ali da evidentno postoji unutrašnji sukob.

“Sve što se sada dešava najviše mi liči na ono što se godinama unazad dešavalo u SDS-u, gdje su poslije svakih izbora najglasniji bili gubitnici. Oni su napadali stranačke funkcionere koji su odnosili pobjede na izborima i svi ti stranački funkcioneri na kraju su odlazili iz SDS-a, a ta stranka je pravila sve slabiji rezultat. Potpuno nelogično je i ovo što se dešava u vezi sa Draškom Stanivukovićem, kojeg iz PDP-a napadaju kao da je Jelena Trivić izgubila 11.000 razlike u Banjaluci. Takvim odnosom prema njemu mogu postići samo to da ga otjeraju od sebe i iz PDP-a, što nikako ne znači da će ga otjerati u zagrljaj Dodiku i SNSD-u”, smatra on.Izvor:
Share.