Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jutros su obavili razgovor s glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafizom Amirom Mahićem povodom brutalnih uvreda koje je dao na račun Svetog Save i srpske pravoslavne crkve, 27. januara u obraćanju vjernicima u džamiji.

Razgovor je obavljen u Kozarcu, a ne u prostorijama prijedorske policije kako je ranije bilo najavljeno. Za to vrijeme u i ispred džamije u Kamičanima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac, od jutarnjih sati prisutan je značajan broj imama i vjernika, izvijestio je Media servis Islamske zajednice u BiH.

Razgovor je obavljen u prisustvu advokata kojeg je za Mahića angažovala Islamska zajednica u BiH i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice Mensura Karadže.

Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta”, rekao je Mahić.

Prema Mahićevim rečima, “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”, a dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su “nacionalizam i fašizam”.

Protiv Mahića je pokrenut disciplinski postupak. On se na molitvi prošlog petka izvinio, a episkopi SPC u BiH traže izvinjenje Islamske zajednice BiH i da se ta vjerska zajednica ogradi od riječi imama Mahića.

Sarajevska N1 tv. podsjeća da je reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein Kavazović posetio u nedelju hafiza Mahića u Kozarcu, koji ga je informisao o ovom slučaju. Kavazović je tom prilikom rekao da je “imam vršio misiju i jasno priznao svoju grešku”.

Share.