Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu danas je u Andrićgradu uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“, koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta uručio proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica.

„Hvala ti, brate, hvala ti, brate, i hvala ti, brate“, kratko i jasno je poručio Kusturica Handkeu, prenosi RTRS.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Ova nagrada uručuje se na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine svečana ceremonija odložena zbog epidemiološke situacije.

Peter Handke je danas boravio u Republici Srpskoj, a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ovu posetu doživljava kao veliku čast, jer prema ovom nobelovcu srpski narod gaji posebna osećanja i poštovanje.

Uoči uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem su o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govorili Emir Kusturica i dvadesetak akademika i književnika.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

On je danas imao priliku da vidi spomenik podignut njemu u čast. On je zajedno sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, te srpskim rediteljom Emirom Kusturicom posetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen.

Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade RS.



Izvor:
Share.