Hoće li će doći do još jednog povećanja najniže plate u Republici Srpskoj odlučiće Ministarstvo finansija u narednih 15 dana. Do tada će uraditi detaljnu analizu inflacije i plata. Da već avgustovska bude veća, očekuju iz Saveza sindikata. Kažu da nisu licitirali iznosom povećanja, ali da je njihov cilj da od primanja može normalno živjeti četveročlana porodica u Srpskoj.

“Stav ministra rada, koji je predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta, jeste da se najniža plata treba povećati i svi argumenti idu u tom pravcu da se plata treba povećati, samo se priča oko iznosa koliko to treba da bude I da se utvrdi na osnovu svih pokazatelja koje treba da uradi Ministarstvo finansija”, rekao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Poslodavci se povećanju apsolutno protive. Kažu da bi još jedno moglo ozbiljno ugroziti opstanak njihovih preduzeća, dovesti do gubljenja radnih mjesta, napuštanja stranih investitora Republike Srpske i još mnoštva problema.

“Svako povećanje najniže plate, u stvari, vrši pritisak na povećanje svih drugih plata i dovodi nas u situaciju da više nemamo nikakvo normalno poslovanje. Sve izvozne kompanije imaju već dogovorene dugoročne ugovore i dugoročne cijene koje su napravljene na osnovu planirane plate”, izjavio je Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

“Nerealan rast najniže plate će, između ostalog, rezultirati ponovnim povratkom sive zone, odnosno crne zone u naše poslovanje”, smatra Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca Republike Srpske.

U proteklih šest mjeseci bila su dva povećanja najniže plate. Ovo bi bilo treće. Sindikalci se, između ostalog, pozivaju na dobit od 2 milijarde i 400 miliona koju su poslodavci Republike Srpske ostvarili u protekloj godini.

Share.