Okružno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv Gorana Čikića (52), kreditnog službenika MKF “Prizma”, kojom ga tereti da je sačinio 162 lažna ugovora o kreditima, te za 1.250.000 KM zadužio više osoba, kojima je govorio da je riječ o ugovorima za bespovratnu humanitarnu pomoć ugroženima.

Optužnicu protiv njega potvrdio je Osnovni sud u Gradišci, a terete ga za krivično djelo zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima optužnice, Čikić je krivično djelo počinio kao odgovorno lice iskoristivši svoj položaj kreditnog službenika u Gradišci i to od 10. maja 2012. do 24. maja 2013. godine.

“U namjeri pribavljanja imovinske koristi sebi i MKF ‘Prizma’ Gradiška, iskoristio je svoj položaj i bez odluke kreditnog odbora i sprovedene procedure procjene rizika s građanima slabijeg imovnog stanja iz Gradiške zaključio ugovore o kreditu na iznose od 1.000, 9.000 i 10.000 KM”, navodi se u optužnici.

Građanima slabijeg imovinskog stanja je, kako se navodi u optužnici, isplatio novčane iznose od 400 do 1.000 KM i lažno prikazao da “Prizma” daje ugroženim kategorijama stanovništva i nezaposlenim licima bespovratnu novčanu pomoć. Naveo ih je da će uz predočavanje samo lične karte i potvrde CIPS-a o prebivalištu i dobiti nepovratna sredstva koja ne moraju vraćati.

Kako se navodi, kada su građani pristali i predali Čikiću ličnu kartu i potvrdu CIPS-a, on je sačinio i svojeručno popunio 162 lažna zahtjeva za kredit na iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM i lažne mjenične izjave i mjenice. Na osnovu lažnih zahtjeva su u organizacionoj jedinici Banjaluka sačinjeni lažni ugovori o kreditu u ukupnom iznosu od 1.250.000 KM. Nakon što je sačinio ugovore, kako se navodi u optužnici, iako je znao da su lažni i urađeni bez odluke kreditnog odbora, Čikić je uvjerio žrtve svoje prevare da ih potpišu, što su i učinili vjerujući da se radi o pomoći te su potpisima potvrdili da su primili novčani iznos od 400 do 1.000 KM na ime humanitarne pomoći. Takođe se navodi da je na osnovu tih lažnih ugovora stečajni upravnik MKF “Prizma” Sarajevo oštećenima, zbog neplaćanja rata kredita, poslao pismene opomene zbog neizmirenog dospjelog dugovanja po kreditu. Zahtijevao je isplatu kredita u cijelosti u roku od osam dana pod prijetnjom sudske prinudne naplate.

U optužnici se navodi da je Čikić za MKF “Prizma” Sarajevo pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.250.000 maraka. Predloženo je da sud usvoji prijedlog oštećenih i poništi ugovore o kreditu takstativno naznačenih u dispozitivu optužnice.Izvor:
Share.