Gorivo u Republici Srpskoj je ponovo poskupjelo i to za deset feninga.

Na banjalučkim pumpama, litar benzina i dizela trenutno košta od 2,57 KM do 2,69 KM. Kako su kazali sa na jednoj od pumpi, novi skok cijena se desio jutros.

Gorivo je već nekoliko puta poskupjelo u ovoj godini, a jedan od razloga novog poskupljenja je i trenutna situacija u Ukrajini.

I prošle sedmice goruvo je poskupilo i tada su ekonomisti rekli da je najveći razlog skoka cijene naftnih derivata kriza između Ukrajine i Rusije.

Podsjećamo, da je cijena goriva na početku ove godine bila u prosjeku 2,30 maraka što znači da je u ovoj godini gorivo skuplje za 30 feninga.

Nafta prekorčila prag od 110 dolara za barel

Snažan rast cijena nafte nastavljen je noćas jer je rusko ukrajinski vojni sukob unio paniku na tržište i strah od moguće nestašice.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usljed usijane potražnje.

Cijena sirove američke nafte WTI porasla je za više od 5,0 odsto na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cijena Brenta je ojačala sa za 5,6 procenata na 110,84 dolara za barel, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014, prenosi CNBC.

Do velikog poskupljenja “crnog zlata” dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u srijedu na kojem će razgovarali o planu proizvodnje za april.

Oba tipa nafte, WTI i Brent, premašila su prošlog četvrtka nivo od 100 dolara, prvi put od 2014, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, što je izazvalo strah od poremećaja u snabdijevanju tržišta, koje ionako već pati od nedovoljne ponude.Izvor:
Share.